Blind Lemon Jefferson (geboren Lemon Jefferson Henry, 24 september 1893 – 19 december 1929) was een Amerikaanse blues en gospelzanger, gitarist en songwriter uit Texas. Hij was één van de meest populaire blueszangers van de jaren 1920, en wordt de “Vader van de Texas Blues” genoemd.

Jefferson verschilde van de rest vanwege zijn hoge stem en de originaliteit van zijn gitaarspel. Zijn opnames verkochten goed, maar hij heeft geen sterke invloed gehad op de jongere blueszangers van zijn generatie, die hem niet zo eenvoudig konden imiteren zoals andere commercieel succesvolle kunstenaars in die tijd. Latere blues en rock & roll muzikanten, hebben wel geprobeerd om zowel zijn liedjes en zijn muzikale stijl te imiteren.

Jefferson begon met gitaarspelen in zijn vroege tienerjaren, en kort daarna begon hij met optredens tijdens picknicks en feesten. Hij werd een straatmuzikant, in de steden van Oost Texas, voor kapperszaken en op straathoeken. Volgens zijn neef, Alec Jefferson, geciteerd in de toelichting voor Blind Lemon Jefferson, Classic Sides:
Ze waren ruw. Mannen ‘speelden’ met de vrouwen en verkochten bootleg, en Lemon zong voor hen de hele nacht … hij begon rond acht uur en ging dan door tot vier uur in de ochtend … en meestal was hij alleen.

Jefferson deed wat weinigen ooit had gedaan voor hem. Hij werd een succesvolle solo gitarist en mannelijke zanger in de commerciële opname wereld. In tegenstelling tot de vele kunstenaars die werden ‘ontdekt’ en opnamen deden in hun normale locaties, werd Jefferson meegenomen naar Chicago, Illinois, om zijn eerste nummers op te nemen in december 1925 of januari 1926. Ongewoon, zijn eerste twee opnamen van deze sessie waren gospelsongs (‘I Wanna Be Like Jesus in My Heart “en” All I Want is That Pure Religion “), uitgebracht onder de naam Deacon L. J. Bates. Een tweede opnamesessie werd gehouden in maart 1926. Zijn eerste releases onder zijn eigen naam, “Booster Blues” en “Dry Southern Blues”, waren hits. Hun populariteit leidde tot de release van de twee andere nummers van die sessie, “Got the Blues” en “Long Lonesome Blues ‘, die een groot succes werden, met een omzet in de zes cijfers. Hij nam ongeveer 100 tracks op tussen 1926 en 1929; 43 platen werden uitgegeven, op één na alle voor Paramount Records. Helaas, Paramount’s studio technieken en kwaliteit waren slecht, en de opnames werden uitgebracht met een slechte geluidskwaliteit. In mei 1926, werden de hits “Got the Blues” en “Long Lonesome Blues’ opnieuw opgenomen door Paramount in de nieuwe uitstekende faciliteiten bij Marsh Laboratories. Beide versies verschijnen op compilatiealbums en kunnen dus worden vergeleken. Nog één van zijn klassiekers is “See That My Grave is Kept Clean”, uitgebracht in 1927, ook weer onder het pseudoniem Deacon L. J. Bates. Deze song is vele malen gecoverd, een laatste keer nog door B.B. King op zijn cd “One Kind Favor”.


Jefferson stierf op 19 december 1929, waarschijnlijk aan een hartfalen.

Jefferson werd begraven op Wortham Negro Cemetery (later Wortham Black Cemetery). Zijn graf werd verre van schoon gehouden, het was zelf “ongemarkeerd” tot 1967. Tegen 1997, zijn graf is dan helemaal verkommerd, wordt er een nieuwe grafsteen voorszien. In 2007 werd de naam van de begraafplaats veranderd naar Blind Lemon Memorial Cemetery, en zijn graf wordt schoon gehouden door een begraafplaats commissie in Wortham, Texas. (Bron: Wikipedia).

Artiest in de kijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *