Circo Paradiso presenteert “Zee In Zicht”  27/ 28 / 29 Mei 2011

 Jan De Smet & Guido Belcanto  –  ‘Liederen v/d zee’

—————————————————————————————————————-

Liederen van de zee,
Ontroerd nemen ze jou mee,
Over de grote golven,
Ver over de zee,

Het gezang van de golven,
Brengt jou naar andere plekken,
Ver weg zullen ze de liederen voorttrekken,

De golven zullen jou wiegen,
Op de mooie klanken en noten,
Zal je verblijven tussen vissen en boten,

Eens meegenomen door de zee,
Zal jij nooit meer terug komen,
Voor eeuwig met hun lied mee genomen,
(Ylfke)

Afgelopen weekend organiseerden CC Muze, de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten en de gemeente Heusden – Zolder de 8e editie van het kunstenfestival Circo Paradiso. Dit fijnzinnig en uniek volksfeest is uitgegroeid een fantastische kunstervaring voor jong en oud en heeft met thema’s als “Circus” (’01), “Glitter & Glamour” (’03), “Hemel & Hel” (’04), “1001 Nacht” (’05), “Dolle Kermis” (’06), “Wild West” (’07) en “Kreet in het Oerwoud” (’09)inmiddels een ijzersterke reputatie opgebouwd. Je kan er aan een spotprijsje – de meeste voorstellingen zijn zelfs gratis – (h)eerlijk genieten van muziek, beeldende kunst, performances, parades, (straat)theater, een drankje & hapje en last but no least de felbegeerde kermis met klassiekers als de unieke kindermolen uit 1945, de wonderlijke bootjesmolen, het eendjesvissen voor de snotneusjes, een authentieke rups, een pracht van een spinmolen en een zweef / kettingmolen uit de authentieke doos. Dit jaar lieten de meer dan 2000 jongeren, honderden artiesten en vele sociaal – culturele organisaties zich onder het motto “Zee in Zicht” inspireren door de wonderlijke sfeer van de zeven wereldzeeën.

 Jan De Smet (Nieuwe Snaar) en Guido Belcanto / boegbeelden van grappige en gevoelige levensliedjes / creëerden – op speciaal verzoek van Circo Paradiso – een spiksplinternieuwe produktie waarbij het prachtig erfgoed van zeemansliederen centraal staat. Een volstrekt uniek openluchtconcert dat Bealestreet Belgium voor geen ‘circo’ ter wereld wilde missen, blijkbaar waren er nog meer muziekliefhebbers die mening toegedaan want de voorziene ruimte zat en stond afgeladen vol. Zelfs een stevig zeebriesje was geregeld van de partij en blies op tijd en stond de muziekpartituren in het rond.

De heren De Smet / Belcanto / Lieven Demaeschalck / Arne Van Dongen lieten het echter niet aan hun zeemanshartje komen en brachten met de opener ” Waar het lied der branding ruist bij dag en nacht, waar de meeuwen schreeuwen, boven het golfgebruis” niet alleen het “Noordzeestrand” eventjes naar Limburg maar tevens hulde aan Rocco Granata, de Italiaanse mijnwerkerszoon uit het naburige Waterschei die destijds ook in de pen kroop voor  Marva’s “Liedje van de Zee”. Als rasechte Antwerpenaren, met een wereldhaven in hun achtertuin, plaatste het sympathieke gezelschap corryfeeën als Will Tura (Heimwee Naar huis”), Ed Kooyman (“Ons Vader”), Willy Derby (“Bibelebonse Eiland”), Bobbejaan Schoepen (“De Lichtjes van de Schelde”), “Andre Hazes (“De Fles”), “Bloeiende Twijgen” (Zangeres Zonder Naam) en Wannes Van de Velde (“Bitter Ziêmanslied”) nog eens terecht in het (zomers) Limburgs zonnetje. Uiteraard wordt ieder zeeman ook wel eens nat en die ervaringen werden voorbije zondag op het hoofdpodium vakkundig gebundeld maar vooral schitterend wereldkundig gemaakt door Freddy Quinns ” Junge komm bald wieder”, “Seeman, deine heimat is das meer”, “La Paloma Ade”( Mireille Mathieu), de traditional / sea shanty “Fiddler’s Green” en “Vieni Sul Mar” dat door het talrijke en enthousiaste publiek luidkeels werd meegezongen als  ….twee ogen zo blauw. Als vanzelfsprekend konden en mochten Hugo Matthysen’s ” Blijven drijven jonge heer in deze zee des te meer” en  ” Zwemmer Zwem” niet op dit zeemenu ontbreken. Liederen van de zee …zij komen misschien wel het meest tot hun recht in elk “klein cafe aan de haven” maar ook op “Circo Paradiso” spraken zij duidelijk  tot de verbeelding. Al die willen te kaapren varen moeten mannen met baarden zijn …. de niet zo stoere zeebonken Jan, Guido, Lieven en Arne maken brandhout van die stelling !!  (Swa & Carine)

Meer foto’s van Circo Paradiso en het optreden op http://mycupboard.skynetblogs.be/

Concerten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *