Eric Clapton – Slow Hand

.
Hij is één van de meest verkopende Blues artiesten van de laatste decennia.
Geboren op 30/03/1945 in Green (Surray Engeland). Zijn grote inspiratie bronnen toen hij jong was waren Freddie King, BB King en Muddy Waters.
In 1963 richtte hij zijn eerste Bluesband op, The Roosters. Deze werd snel opgeheven en in oktober werd hij opgenomen de Yardbirds. Hier verwierf hij zijn bijnaam Slowhand. Door zijn stijl van spelen brak hij regelmatig een snaar. Die werd dan live vervangen onder traag handgeklap van het publiek. In 1965 stapte hij op en ging tot midden 1966 deel uitmaken van John Mayall’s Bluesbrakers. Hier kwam zijn talent definitief tot ontplooiing. Eind 1966 onstaat, samen met bassist Jack Bruce en drummer Ginger Baker, Cream. Bij Cream werd er veel geïmproviseerd. Hun karakters waren echter zo sterk dat zij voortdurend botsten. De groep bestond dan ook maar 2 jaar.
In 1970 Onstaat Derek and the Dominos. Eén tournee in Amerika en één LP, Layla and other assorted love songs, later valt de groep uiteen. Layla is nog altijd een muziekaal hoogtepunt. Hierin voel je zijn pijn voor de toen nog onbeantwoorde liefde voor Pattie Boyd. Later zou hij met haar huwen.
Begin jaren 70 raakt zijn carrière op een zijspoor vooral door zijn heroïne verslaving. Pete Townsend van The Who helpt hem hiervan af te komen, en Clapton begint opnieuw platen op te nemen. Zijn stijl is echter veranderd, en dat komt door de muziekale invloed van J.J. Cale.
Eind jaren 70 krijgen we opnieuw een verslaving, nu een alcoholverslaving.
In 1985 leerde hij Yvonne Khan Kelly kennen met wie hij zijn oudste dochter krijgt, Ruth. Hij scheidt van Pattie en na een korte verhouding met Yvonne vindt hij een nieuwe levensgezelling in Lori Del Santo. Uit deze verhouding wordt Conor geboren.
Het begin van de jaren 90 zijn dramatisch. Eerst is er de helicoptercrash waarin Stevie Ray Vaughn, Bobby Brooks, Colin Smythe en Nigel Browne het leven laten. In 1991 valt zijn 4 jarige zoon uit het raam van de 49ste verdieping van een flatgebouw. Zijn immens verdriet hoor je in zijn song “ Tears in Heaven”.
In 1994 keert hij terug naar de Blues met de cd “ From the Cradle”. In 1997 richt hij een afkickcentrum op, het “Crossroads Centre”. 2006 is het jaar waarin hij begint aan een wereldtournee. In juli van 2007 gaar voor de tweedemaal het “Crossroads Guitar Festival” door met grootheden als BB King, John Mayer, Albert Lee, Jeff Beck en Buddy Guy. In september van 2007 verscheen Complete Clapton met 36 hits van 1968 tot 2006, samen met een boek over zijn leven.
Bron Wikipedia.

Artiest in de kijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *