Etta James, eigenlijk: Jamesetta Hawkins (Los Angeles, 25 januari 1938Riverside, 20 januari 2012) was een Amerikaanse blues-, R&B– en gospelzangeres. Ze stond ook bekend als “Miss Peaches”.

Haar moeder was 14 en ongetrouwd toen ze beviel van Etta, maar ze heeft altijd geloofd dat haar vader Minnesota Fats was. Ze kreeg haar eerst muzikale training toen ze 5 jaar was van James Earle Hines, de dirigent van het “The Echoes of Eden”-koor in Los Angeles.

In 1950 verhuisde haar gezin naar San Francisco, Californië en in 1952 werd ze opgemerkt met haar band (het trio “The Creolettes) door Johnny Otis. Otis werkte samen met haar en draaide de lettergrepen in haar naam om zodat ze een pseudoniem zou hebben. Ze had zelf haar eerste album en eerste R&B-hit geschreven n.l. The Wallflower (Dance with Me, Henry). Ze nam het in 1954 op met de “Otis Band” en Richard Berry als achtergrondzanger. Het liedje werd later een hit op de blanke markt door Georgia Gibbs, herschreven als “Dance with Me, Henry”. Etta bracht verscheidene hits uit voordat ze in 1960 een contract tekende met Chess Records.

James nam verschillende duetten op met Harvey Fuqua die grote successen werden en ook At Last. Dit lied verscheen samen met andere hits, zoals “All I Could Do Was Cry” en “Trust In Me”, op haar eerste album At Last!.

In 1967 nam ze “Tell Mama” op en op de B-side “I’d rather go blind” in Muscle Shoals. Haar zang werd gekenmerkt door goede technieken en sterke jazz-invloeden. Ze kreeg in 1994 een Grammy voor haar cd Mystery Lady. Deze disc is een verzameling van liedjes geïnspireerd door Billie Holiday. In 2004 won ze nog een Grammy voor beste hedendaagse bluesalbum voor Let’s Roll. In 2003 ontving ze de Grammy Lifetime Achievement Award.

Voor de jongere generatie staat Etta bekend om haar Muddy Waters-cover “I Just Want to Make Love to You”, die gebruikt werd voor een Coca-Cola-reclame. Avicii gebruikte de sample van het lied Something’s Got A Hold On Me voor zijn wereldbekende hit Levels.

James leed aan leukemie en overleed op 73-jarige leeftijd.

 

Bron: Wikipedia

Artiest in de kijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *