Gary Moore ( 1952 – 2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Hij is geboren in Noord Ierland, Belfast als Robert William Gary Moore, in een gezin met vijf kinderen. Hij was zanger maar vooral een begenadigd gitarist. Zijn muzikale carrière begint al in de jaren zestig. Hij verliet het ouderlijk huis vrij vroeg wegens “moeilijkheden” thuis. Op 16 jarige leeftijd verhuist hij naar Dublin om prof muzikant te worden. Hij maakt er kennis met Phil Lynott and Brian Downey. Het levert hem lidmaatschappen op in “Skid Row” en later “Thin Lizzy”.

Hoewel hij linkshandig was, leert hij toch rechtshandig gitaar spelen simpelweg omdat hij dat zo zag. Eén van de gitaristen die in de beginjaren een zeer grote invloed op hem hebben gehad is Peter Green (Fleetwood Mac). Beiden waren zowat onder de indruk van elkaars gitaarspel. Green wordt de mentor van Gary Moore die in 1995 bedankt met het album “Blues for Greeny” waarin hij enkel nummers brengt geschreven door Peter Green. Op dat album speelt Moore met de “Les Paul” gitaar van Peter Green himself. Green had deze aan Moore geleend toen hij bij Fleetwood Mac vertrokken was. Gary heeft deze later gekocht, op Green’s verzoek, omdat ze dan in goede handen was.

In 1973 verhuist hij naar Engeland waar hij met zijn eigen band van start gaat “The Gary Moore Band”. Een eerste album verschijnt “Grinding Stone”. In 1974 wordt hij herenigt met Phil Lynott als hij voor de eerste keer Thin Lizzy vervoegt na het vertrek van Eric Bell. Van 1975 tot 1978 was hij lid van Colosseum II, en in 1977 keert hij dan terug naar Thin Lizzy. Daar houdt hij het twee jaar vol.

In 1979 verlaat hij definitief de band om zich te concentreren op zijn solo carrière. Met succes. Hij heeft niet minder dan 35 albums achter zijn naam staan, en met singles als “Empty Rooms – Still Got The Blues For You – Parisienne Walkways” om er maar enkele te noemen geniet hij nu nog wereldfaam.

Gary Moore overlijdt tijdens een vakantie in Spanje in 2011 aan een hartaanval.

 

 

Artiest in de kijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *