GUIDO BELCANTO
“Een man als ik ontmoet je niet elke dag”.
zondag 9 oktober 2011.  Aanvang : 15h. CC. Muze / Heusden – Zolder (B)

“Een man als ik ontmoet je niet elke dag”…..is de wel overwogen titel van de nieuwe theatertour van Guido Belcanto. Zelden dekt een vlag de lading maar ditmaal sloeg men de nagel precies op de kop. Decennia lang heeft men geprobeerd om Guido Belcanto te ‘categoriseren’ maar niemand is daar ooit in geslaagd.

Met zijn niet – alledaagse mix van drama, erotiek en zelfspot lanceerde hij zich onmiddelijk als een nieuw fenomeen in de Vlaamse muziekwereld. 25 jaar lang vaart Belcanto reeds zijn eigen koers, intensiteit en de intimiteit met het publiek draagt hij hoog in het vaandel en de sympathieke man heeft er nooit een geheim van gemaakt wat zijn uiteindelijke ambitie is ; nl, de grenzen van het levenslied verleggen en het genre behoeden voor de ondergang ….zeg nu zelf : een man als Guido Belcanto ontmoet je inderdaad niet elke dag !

Wanneer wij dan deze ‘rariteit’ tegen het (slanke) lijf lopen is dat meestal in of rond het Cultureel Centrum  Muze in Heusden – Zolder, zo was hij een tijdje geleden nog te gast op het tweejaarlijkse Kunstenfestival Circo Paradiso waar hij samen met Jan De Smet, Lieven Demaeschalk en Arne Van Dongen het sublieme, unieke project “Liederen v/d Zee” ten tonele bracht. ( zie concertverslagen mei 2011) Afgelopen zondag was Belcanto in de Muze opnieuw de publiekstrekker van dienst en het legertje hondstrouwe fans die hem als een regelrechte volksheld aanbidden waren uiteraard op de afspraak. Uiteraard etaleerde de zachtbesnaarde troubadour opnieuw zijn zelfkennis, met het bewust zijn van eigen gedachten, emoties en gevoelens onthult hij opnieuw een aantal geheime bekentenissen en dat alles weerspiegelt zich opnieuw  in een lading nieuwe, prachtige songs. Met “Ik ben niet de man die je zoekt”, “Wat wil jij dan ?”en “De zonde die ik nooit beging” drukt hij meteen alle potentiële kandidaten die hem willen inpalmen en hem willen ‘ombouwen’ tot de ideale man meteen met de neus op de feiten ; ook in de toekomst ligt er tenhuize Belcanto niemand wakker van de vraag ; what’s wrong with lying & cheating ? Inderdaad, het Vlaamse levenslied verschilt in die hoedanigheid niet met het klassieke countrygenre en ook in het huidige alt. country / americana wereldje zijn thema’s als “Ik weet niet of jij nog aan mij denkt”, “Half zo Mooi als nu” en “Dan ga ik weg voorgoed” schering en inslag .

Ondergetekende heeft zelfs de indruk dat Belcanto op harmonica en de huidge begeleidingsband met Lieven Demaesschalck / gitaar, accordion, Nicolas ‘Duts’ Rombouts / contrabas, Maarten Moesen / drums maar vooral Geert Hellings op lapsteel, gitaar, banjo  en de prima aanwinst Nils De Caster / viool bijwijlen een voorzichtig maar uiterst aangenaam Canadees – Amerikaans  countryrock sfeertje creëren waarbij de geest van The Band nooit ver weg is….zelfs de accordion lijkt mij iets meer richting Tex – Mex op te schuiven. Uiteraard mag dan ook een  klassieke meezinger niet ontbreken,  met “Na de dood keren wij weer”wordt die opdracht volgens mijn bescheiden mening  met grote onderscheiding bekroond en ook Lee Hazlewood’s “Summerwine” – omgetoverd tot het op cd single uitgebrachte “Toverdrank”- heeft een terechte plaats op de playlist. Het plaatselijke  16 – jarige zangtalent Freya Uldal ging in op Belcanto’s uitnodiging om in Heusden – Zolder in de huid te kruipen van An Pierlé ( die tekent voor de duetvocals op het album “Een Man als ik “) en eerlijk is eerlijk;  het mooie kind liet een voortreffelijke indruk !

Natuurlijk speelt  de Vlaamse rock ‘n’ roll chansonnier – tegenwoordig  opgezadeld met  post – coïtale blues – met “La Passionaria”, “Manu”, “Plastic Jezus”, “Jouw handen toveren”, “Ik denk niet dat uw man” en de verplichte bissnummertjes “Plastic Rozen” en “Op het Zeil van de Botsauto’s”een thuiswedstrijd in de balzaal der gebroken harten. Slotsom ; Guido Belcanto blijft met “Een man als ik ontmoet je niet elke dag” op zoek naar romantiek. (H)eerlijk !!

PS : Je betekent niets als niemand om je geeft ….maar den Guido hoort  die liefdesverklaringen – net al deze jongen –  liever uit een mondje dan het via “Uw heeft een nieuw bericht” 3x per dag te moeten lezen via SMS.  (SWA – Foto’s Carine – meer foto’s op  http://mycupboard.skynetblogs.be/)

Concerten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *