Backtrack Blues Band – Make My Home In Florida

Backtrack Blues Band – Make My Home In Florida

Website: http://www.backtrackbluesband.com/
Facebook: https://www.facebook.com/BacktrackBluesBand/posts/1428486387262764
Label: Harpo records
video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=AMuduMOfZog

Tracklist:

 1. Checkin’ On My Baby
  02. Woke Up This Morning
  03. Make My Home In Florida
  04. T-Bone Shuffle
  05. Nobody But You
  06. Your Funeral And My Trial
  07. Heavy Built Woman
  08. Shoot My Rooster
  09. Tell Your Daddy

Backtrack Blues Band is een Amerikaanse blues band uit Florida die in 1980 werd opgericht door Sonny Charles en Little Johnny Walter. Met hun energieke Chicago blues die gekruid wordt met uitstekend gitaar en mondharmonica werk zijn ze al die jaren een constante op festivals en in clubs rond Florida. De band heeft al vijf albums en een DVD op hun palmares. Backtrack Blues Band bestaat uit zanger/mondharmonicaspeler Sonny Charles, gitarist Kid Royal, ritme gitarist Little Johnny Walter, Stick Davis op bas en Joe Bencomo op drums. Dit vijftal mocht al openen voor bekende namen, zoals BB King, Buddy Guy, Stevie Ray Vaughan, Gregg Allman, Robert Cray, Johnny Winter en Kenny Wayne Sheperd. Backtrack Blues Band won al drie Tampa Bay Music Awards van beste Blues Band. Hun nieuwe album 'Make My Home In Florida' is een CD/DVD live album dat verschijnt op 26 januari 2018. Het concert 'Make My Home In Florida' werd opgenomen in het Palladium Theater in Sint Petersburg, Florida op 6 januari 2017. De negen songs zijn een mix van eigen songs en covers.
Het concert van Backtrack Blues Band in het historische Palladium Theater in Sint Petersburg, Florida begint met de Sonny Boy Williamson cover 'Checkin' On My Baby'. Sonny Boy nam deze klassieker, die ondertussen al ontelbare gecoverd werd, op in 1960. De Backtrack Blues Band maken er een eigen stomende versie van met mondharmonicaspeler Sonny Charles en gitarist Kid Royal in de hoofdrol. Beide heren weten met een geweldige solo hun stempel op deze erg dansbare versie te drukken. De ritmesectie met drummer Joe Bencomo en bassist Stick Davis bewijzen hun klasse door met een stuwende groove de ideale basis neer te zetten waarop Sonny en Kid kunnen schitteren. Ook BB King zijn 'Wake Up This Morning' geeft het vijftal een Backtrack Blues Band jasje. Kid Royal neemt hier de zang over van Sonny Charles, want deze laatste heeft geen tijd omdat hij met weergaloos blaas en zuigwerk op de mondharmonica de bepalende man is in deze cover. Het eerste origineel nummer is de door Sonny Charles geschreven titeltrack 'Make My Home In Florida'. Het is een Chicago slowblues waarin Sonny Charles op de bluesharp en Kid Royal met erg intens en gevoelvol snarenwerk nogmaals hun instrumentale klasse tonen. De T-Bone Walker cover 'T-Bone Shuffle' wordt opnieuw door Kid Royal gezongen en dat vind ik persoonlijk een goede keuze, persoonlijk vind ik zijn stem beter dan deze van Sonny Charles. Voor zijn uitstekende gitaar solo tijdens deze shuffle krijgt Kid de handen van het publiek spontaan op elkaar.
Walter Spriggs schreef 'Nobody But You, Baby' en Little Walter maakte het onsterfelijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bluesharp en Sonny Charles weer in de schijnwerpers staan gedurende dit aanstekelig Chicago blues nummer. Sonny Boy Williamson is hoogstwaarschijnlijk één van de grote voorbeelden van de Backtrack Blues Band, want het is de enige legende waarvan deze band twee covers speelt op dit album. Er wordt wijselijk niet te veel verandert aan de originele versie van 'Your Funeral And My Trial'. In deze sterke blues ballade is het weer genieten van het uitstekende snarenwerk van Kid Royal en de gruizige mondharmonica riffs van frontman Sonny Charles. De laatste drie songs zijn allen eigen nummers die door Sonny Charles geschreven werden. Eerst is er het vloeiende en swingende 'Heavy Built Woman', waarin de instrumentale klasse van het vijftal nogmaals tot zijn recht komt. Wie de beentjes wil losgooien kan dit zeker doen bij 'Shoot My Rooster', dat een erg dansbare blues shuffle is. In de afsluiter 'Tell Your Daddy' kan men gerust door gaan met dansen. In dit laatste nummer trekt frontman Sonny Allen nogmaals alle aandacht naar zich toe met erg knap werk op de mondharmonica. Na drieënvijftig minuten houdt de Backtrack Blues Band het voor bekeken in Sint Petersburg. 'Make My Way Home In Florida' is een aangename blues CD/DVD. Sonny Charles en Kid Royal zijn de twee blikvangers van deze band die vooral Chicago blues brengt. (Walter Vanheuckelom)