Dany Franchi – Problem Child

Dany Franchi – Problem Child

Website: https://www.danyfranchi.com/
Facebook: https://www.facebook.com/DanyFranchiArtist
Label: Station House Records
Publicist: Frank Roszak Promotions
www.frankroszakpromotions.com

Tracklist:

 1. Back To The River
 2. Give Me a Sign
 3. Big Town Playboy
 4. Real Love
 5. Run Around
 6. You Don't Want Me
 7. Don't Steal My Time
 8. Sen-Sa-Shun
 9. My Only One
 10. Big Kind-Hearted Woman
 11. Everything Gonna Be Alright
 12. Wanna Know
 13. Problem Child

Dany Franchi werd in 1990 in Genoa, Italië geboren en hij wordt beschouwd als één van de beste jonge blues talenten van dit moment. Na zijn muziekopleiding in Milaan werd hij in 2009 lid van de populaire band Zibba & Almalibre. In 2010 won Dany als grootste jong bluestalent in Italië de Blues For Youth Award. In 2011 richtte de jonge Italiaan de Dany Franchi Band op en in 2012 verscheen hun debuutalbum 'Free Feeling'. Paolo Bonfanti, Guitar Ray Scona, Francesco Piu en Sean Carney verleenden hun medewerking aan dit album. Twee jaar later lag de opvolger 'I Believe' in de winkelrekken en ook op dit album speelde bluesgitarist Sean Carney mee. De jaren daarna probeerde Dany Franchi zoveel mogelijk te spelen en reisde hij de hele wereld rond en stond hij op prestigieuze festivals zoals Blues From The Top in Colorado (USA), het Dallas International Guitar Festival in Texas (USA), Blues N' JazzRallye in Rapperswill (CH), Olsztyn Blues Festival (Polen), Augustibluus Festival in Spanje en nog op vele andere grote podia. Ondertussen had producer en gitarist Anson Funderburgh zijn oog op de jonge talentrijke Italiaan laten vallen. Anson overtuigde Dany om naar de USA te verhuizen en om daar samen aan een album te werken. De ambitieuze Dany Franchi moest daar niet lang over nadenken en trok naar de Verenigde Staten. Het resultaat van die samenwerking is het album 'Problem Child' dat op 18 mei verschijnt. Er staan dertien songs op het album, drie covers en tien door Dany Franchi geschreven nummers.

Het album 'Problem Child' van Dany Franchi opent met het soulvolle 'Back To The River'. Het nummer heeft een knap aanstekelijk ritme en meteen valt de goede stem van de jonge Italiaan op. Kaz Kazanoff, John Mills en Jimmie Shortel zijn de blazers van dienst, ze zijn beter bekend onder hun groepsnaam The Texas Horns. Ze zijn uitdrukkelijk aanwezig in deze opener en versterken het soul gevoel nog meer. In het tweede gedeelte van 'Back To The River' komt producer Anson Funderburgh ook zijn steentje bijdragen met een pittige gitaar solo. Het ritme gaat omhoog voor de vloeiende rocker 'Give Me A Sign'. De geweldige intro wordt verzorgt door het barrelhouse toetsenwerk van pianist Jim Pugh, maar ook Dany haalt knap uit op de snaren van zijn gitaar in dit radiovriendelijke nummer. Daarna gaat Dany de bluesweg op met de blues shuffle 'Big Town Playboy', waarin naast het fijne snarenwerk van Dany ook het uitstekende blaas en zuigwerk van Greg Izor op de mondharmonica erg in de smaak valt. Drummer Wes Starr en bassist Nate Rowe zorgen voor de knappe stuwende groove. Oorspronkelijk was 'Big Town Playboy' een bluesnummer van Eddie Taylor, maar Dany Franchi heeft er een aantrekkelijke shuffle van gemaakt. In de soulvolle ballade 'Real Love' zijn de blazers van The Texas Horns weer nadrukkelijk aanwezig. Zowel in zijn stem als in zijn snarenwerk weet de jonge Italiaan erg veel gevoel te leggen. Het stevige 'Run Around' wordt gedragen door de prachtige orgelklanken van Jim Pugh en de steeds weerkerende gitaar riff van Dany bepaalt de sound van het nummer. Met de soulvolle bluesballade 'You Don't Want Me' worden we terug naar de muziek van de jaren vijftig, beginjaren zestig geslingerd. Het heerlijke toetsenwerk van Jim Puch en de aantrekkelijke gitaar riffjes van Franchi kruiden deze zeemzoete ballade.

De saxofoons van de The Texas Horns zijn bepalend in het meeslepende 'Don't Steal My Time'. Dany zet hier zelf de kers op de taart met een erg intense en gevoelvolle snaren solo. 'Sen-Sa-Shun' is een gitaar gedreven instrumentale Texas bluesrocker van Freddie King uit 1964. Dit nummer is op het lijf geschreven van toetsenist Jim Pugh, maar nog meer op dat van gitarist Dany Franchi. Beide heren kunnen zich dan ook volledig uitleven in deze song. De jonge Italiaan bewijst hier nogmaals dat hij een klasse gitarist is. Met erg veel gevoel zingt Dany Franchi zijn liefdesverklaring aan zijn geliefde in de beklijvende slowblues 'My Only One'. De New Orleans sfeer is niet veraf in het aantrekkelijke 'Big Kind Hearted Woman. Ook hier kleuren de gitaar en de toetsen de sound van het nummer weer prachtig in. De laatste cover op het album is de Willie Dixon song 'Everything Gonna Be Alright'. Franchi slaagt er nogmaals in om het nummer een eigen touch te geven en het gitaarwerk is weer om van te smullen. Mijn persoonlijke favoriet is de wondermooie blues ballade 'Wanna Know'. Alles in dit nummer voelt perfect aan en de gitaar van Dany raakt je tot in de kleinste vezel van je lichaam. Het album wordt afgesloten met de titeltrack 'Problem Child'. Anson Funderburgh neemt hier weer de lead gitaar voor zijn rekening, terwijl een emotievolle Danny Franchi ons probeert wijs te maken dat hij een probleemkind is. Het album 'Problem Child' zorgt in geen geval voor problemen. Integendeel, het derde album van Dany Franchi is een uitstekend en gevarieerd album. Dany Franchi is een erg goede gitarist, die niet uitpakt met ellenlange verschroeiende solo's vol effecten. Zijn snarenwerk is pittig, intens, gevoelvol en steeds in teken van het nummer.(Walter Vanheuckelom)