Henrik Freischlader 11/11/2010

Henrik Freischlader & Band   Gompelhof Mol   11 november 2010

 

Wat mochten we op een natte feestdag als vandaag verwachten in ‚t Gompelhof? Jo had voor een verrassing gezorgd (konden we later enkel maar verifiëren) met Henrik Freischlader & Band. Alleen op You Tube had ik van deze duitse band ‚gehoord‘. En dat klonk in ieder geval veelbelovend. Dus wij in volle verwachting en gietende regen naar Mol. Spijt van? No way, want deze toch nog wel jonge groep muzikanten gaf  hier een voorbeeld van hoe Blues en Bluesrock moet klinken.

De in grote getale opkomende fans (of misschien nieuwsgierigen??) zullen me zeker gelijk geven als ik zeg dat ik op sommige momenten mezelf terug tot de werkelijkheid moest roepen. Henrik en Band brengen slechts 5 nummertjes per set, maar die worden o zo prachtig vertolkt. Maar vooral het meer dan 22 minuten durende „Wolkenwinde“ (ofte Bad Dreams) deed menigeen rillen van emotie. Zeer zacht beginnend, dan een vraag en antwoordspel tussen gitarist (Henrik) en keybordspeler Moritz (Mr. Mo) Fuhrhop, gevolgd door een enorme ontlading, waarin vooral drummer Björn Krüger op de voorgrond treedt. Man, man hoe ver kan een mens zich laten gaan. Dat Björn er geen hoofdpijn aan overhoud mag de duivel weten, maar in ‚Breakout‘ kan hij zichzelf niet meer bedwingen en soms denk ik dat hij zijn drums aan flarden gaan slaan, tot groot jolijt van het publiek.

Maar het liefst hoor in Henrik zijn ballades zingen, omdat zijn zachte, warme stem hier goed tot zijn recht komt. Zoals bvb in ‚In Your Arms‘ en Get Closer’. En zeker in de enige cover van vanavond ‚I Loved Another Woman‘ van Peter Green. Van een schril contrast gesproken. Enige cover jawel, want Henrik schrijft en componeert zelf zijn nummers.

Natuurlijk deed de onmisbare griekse bassist Theofilos Fotiadis ook meer dan zijn duid in het zakje. Ben er zeker van dat de naam Henrik Freischlader in vele geheugens gegrift zal blijven staan.

Dit alles vandaag was een primeur voor Belgie, als voorsmaakje op de nakende „Neues Live Album Tour 2011“

Van mij mogen er zo nog vele primeurs komen. Weeral maar es bedankt Jo en Anete om deze druilerige feestdag toch nog meer dan de moeite waard te maken. (Leen)

Playlist:

I

Got It Made

The Wrong Way

Bad Dreams (Wolkenwinde) -  alle 4 van CD „Recorded by Martin Meinschäfer“.

Get Closer - van gelijknamige CD

 

The Bridge

In Your Arms -  beide van CD „Martin M“

I Loved Another Woman - Peter Green - „Live“

Beakout – „Martin M“

The Blues – „The Blues“

 

Bisser: Foxy Lady  - Jimi Hendrix