Jeff Jensen - Wisdom & Decay

Jeff Jensen - Wisdom & Decay

Website: http://jeffjensenband.com/
Facebook: https://www.facebook.com/JeffJensenmusic/
Label: Swingsuit Records
Promotion: Rick Lusher
Video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Yzdb8hGxTK0

Tracklist:

01 I'm Living Off the Love You Give
02 2000 Days
03 Pretend Forevers
04 Good Woman Back Home
05 Downtown
06 Luck Is Gonna Change
07 What We Used to Be
08 Tonight I'll Be Staying Here with You
09 Something in the Water
10 The Water Jam
 
Soms is er maar een kleine vlam nodig om een woedende inferno te ontketenen. Voor Jeff Jensen kwam die vonk er in 2011, toen hij met zijn auto terug reisde naar Californië, de plaats waar hij zijn jeugd doorbracht. Vanaf dat moment voelde Jeff de drang om een nieuwe start te maken. Op dat moment had Jeff geen werk, geen plan, geen familie die op hem wachtte. Van Californië trok hij naar Memphis, naar een eenzame vriend waar hij tijdelijk kon blijven. Jeff voelde diep van binnen dat dit een juiste beslissing was. Op het moment dat Jeff, Brandon Santini ontmoette was hij nog geen dertig uur in Memphis. Brandon bood Jeff de kans om bij hem gitarist te worden. Jensen greep die kans met beide handen. Na twee jaar, bijna 500 concerten en drie albums hield Jensen het voor bekeken en richtte zijn eigen band op, samen met Bill Ruffino, een oude vriend, en met drummer Robinson Bridgeforth uit Memphis. In 2013 verscheen hun debuut album 'Road Worn And Ragged' en in 2015 jaar verscheen 'Morose Elephant'. Het was tijdens de promotie tour van dat laatste album dat Jeff Jensen bekendheid kreeg in Europa. In België was hij in 2015 al te gast in het Goorblues Café in Gooreind. Iedereen die daar was had de mond vol van het passionele en gedreven concert van het Amerikaanse trio. De muziek van de band is een excentrieke mix van soul, rock en Amerikaanse roots muziek, met een diepe blues invloed. Jeff vond het tijd om dat live gevoel vast te leggen en dat resulteerde in 2015 in een live album, met de naam 'The River City Sessions'. Het album werd volledig live opgenomen in de Ardent Studios in Memphis op 12 december 2015, met een publiek bestaande uit de grootste fans. Verleden jaar leverde Jeff en zijn band nog een spetterend optreden af op het Gevarenwinkel Festival in Herselt. Op 28 april van dit jaar verscheen met 'Wisdom & Decay' een nieuw studio album met daarop zeven originele, door Jeff geschreven songs en drie covers.
 
Al van in de opener 'I'm Living Off The Love You Give', een cover van Stax veteraan Little Milton, valt op dat Jeff Jensen de Memphis soul toegevoegd heeft aan zijn muziek. De uitstekende blazers met Kirk Smothers op saxofoon en Marc Franklin op trompet versterken dat soul gevoel nog meer, toch zijn het Chris Stephenson op Wurlitzer en Jeff op gitaar die de sound van dit lekkere vloeiende en erg dansbare nummer op een prachtige wijze een extra touch geven. Jeff geeft met zijn gitaar de nodige rock vibes aan het nummer en zijn prachtige warme stem heeft nooit beter geklonken. Reba Russell zorgt met haar geweldige soulstem voor de prachtige backing vocals. Drummer David Green en bassist Bill Ruffino zorgen voor een heerlijke groove in het soulvolle New Orleans nummer '2000 Days', dat gedrenkt wordt een jazzy sfeer. De melodie wordt gedragen door de prachtige klanken uit het Hammond van Chris Stephenson en vertelt het verhaal van het moeilijke, maar succesrijke gevecht tegen een zware verslaving. Met zijn emotievolle stem en met een tekst vol liefdespijn weet Jeff te ontroeren in de old school blues ballade 'Pretend Forever'. Op een heel emotionele, maar o zo mooie manier weet Jeff te zingen over het spijtige, maar onvermijdelijke einde van een lange liefdesrelatie. De uitstekende instrumentale inbreng van het strijkerkwartet, bestaande uit celliste Iren Zombor, alt violiste Beth Luscombe en de violistes Jessie Munson en Wen Yin Yu, zorgt voor de juiste stemming tijdens dit nummer. De trompet van Marc Franklin en de saxofoon van Kirk Smothers zijn weer volop aanwezig in 'Good Woman Back Homme' en meteen is de soulvolle Memphis sound weer te horen. In het vorige nummer ging het over een breuk in een liefdesrelatie, hier bezingt Jeff de liefde in al zijn glorie. Met een erg knappe melodieuze gitaar solo plaatst Jeff zelf de kers op de taart in dit prachtige nummer. Jeff Jensen zijn nieuwe en moderne benadering van de Tom Waits cover 'Downtown' geeft het nummer een nieuw elan. Met zijn vervormde stem wil Jeff de song nog een klein Tom Waits touch meegeven. Dave Green trekt met strak slagwerk het nummer op gang en de Wah Wah van het orgel en de gitaar geven het nummer de nodige dreiging en rauwheid.
Het orgel van Chris Stephenson en de baslijn van Bill Ruffino zorgen voor een geweldige intro voor de levendige en swingende gospelsong 'Luck Is Gonna Change', dat over misplaatst optimisme gaat. De geweldige stem van Reba Russell tilt het nummer nog een paar niveaus hoger. Naar het einde toe maakt Jeff 'Luck Is Gonna Change' helemaal af met een sublieme en weergaloze snarensolo. Top nummer. Victor Wainwright neemt de backing vocals voor zijn rekening in 'What We Used To Be', waarin de blazers weer heel belangrijk zijn. De derde en laatste cover op het album is de Bob Dylan folk/country song 'Tonight I'll Be Staying Here With You' uit zijn succesrijke album 'Nashville Skyline' uit 1969. Jeff's versie is iets trager en bevat meer blues en soul en dat maakt het nummer frisser en moderner. Bovendien weet hij het nummer op een erg aantrekkelijke en oprechte wijze te zingen. Jeff Jensen sluit het album 'Wisdom & Decay' af met twee instrumentale songs. 'Something In The Water' stond al op Jeff's debuutalbum 'The Jeff Jensen Band' uit 2007. Met de inbreng van het strijkerkwartet heeft Jeff dit jazzy getint instrumentale nummer in een nieuw jasje gestoken, toch blijft vooral het sublieme en gevoelvolle snarenwerk van Jeff Jensen het meest boeiende in deze erg knappe song. In het afsluitende 'The Water Jam' komt de sterkte van de gehele band volledig tot zijn recht, al is het verschroeiende gitaarwerk van Jeff toch ook hier weer indrukwekkend. 'Wisdom & Decay', het zesde album van Jeff Jensen is opnieuw een uitstekend album geworden. Op sommige momenten leren we op dit album een andere Jeff Jensen kennen dan we gewend zijn, maar dat mag en moet zelfs. Een artiest moet durven evolueren en veranderen. (Walter Vanheuckelom)