Kid Ramos – Old School

Kid Ramos – Old School

 

Facebook: https://nl-nl.facebook.com/KidRamosMusic/
Label: Rip Cat Records
www.ripcatrecords.com
Publicist: Frank Roszak Radio Promotions
http://www.roszakradio.com/

Tracklist:

Kid Ramos werd geboren op 13 januari 1959 in Fullerton, CA en is een Amerikaanse blues/bluesrock gitarist, zanger en songwriter. Zijn ouders waren beiden professionele operazangers. Toen zijn vader het leven on the road moe werd, vestigde hij zich met zijn gezin in Anaheim, waar hij een benzinestation kocht. Van een passerende klant kocht hij een elektrische gitaar en versterker voor zijn toen achtjarige zoon Kid. In zijn tienerjaren speelde Kid Ramos regelmatig op feestjes en in lokale nachtclubs. In 1980 werd Kid Ramos gitarist bij James Harman. In 1988 ging hij weg bij James en werd hij even lid van The Roomful Of Blues. Even later zette Kid zijn muzikale carrière on hold, om zich aan zijn gezin te wijden, hij zocht en vond een job als waterbezorger. In 1993 ging Ramos bij The Fabulous Thunderbirds spelen en in 1994 vormde Kid samen met Lynwood Slim het Big Rhythm Combo. Een jaar later, in 1995 verscheen Kid Ramos debuutalbum 'Two Hands, One Heart'. In 2001 verscheen het vierde album 'Greasy Kid Stuff' en daarna werd het weer wat stil rond de solo carrière van Kid Ramos. Hij bleef wel regelmatig optreden bij The Fabulous Thunderbirds. In 2005 verscheen Kid met The Mannish Boys op het Labatt Blues Festival in Edmonton. Later richtte hij ook het roots kwartet Los Fabulocos op en bracht met hen in 2008 een album uit. In 2012 werd bij Kid Ramos een zeldzame vorm van kanker vastgesteld. Op zeven maart 2014 ontving Kid Ramos de Orange County Music Awards Lifetime Archievement Award. Op dit evenement kondigde Kid aan dat hij de kanker overwonnen had. Op zestien maart van dit jaar verscheen er dan na zeventien jaar eindelijk het vijfde solo album van Ramos en dat kreeg als titel 'Old School'. De dertien songs songs op het album zijn een mix van eigen songs en covers.

Het album 'Old School' van Kid Ramos opent met het swingende instrumentale 'Kid's Jump', dat door Kid Ramos geschreven werd als ode aan blueslegende BB King. Het heeft een aanstekelijk ritme en het pittige snarenwerk van Kid en het gevoelvolle toetsenwerk van Bob Welsch kleuren de sound van dit erg dansbare nummer. Johnny Ramos, de zeventienjarige zoon van Kid maakt zijn debuut als zanger op de Magic Sam Cover 'All Your Love'. Johnny heeft een goede, zuivere stem, maar voor dit soort muziek moet zijn stem nog wat rijpen. Kid weet met een meeslepende gitaar solo een extra touch toe te voegen aan deze blues klassieker uit 1967. Kid Ramos schreef samen met Johnny Tucker drie songs voor dit album. Het eerste is het vloeiende blues nummer 'Tell Me What Ya Want' dat uitstekend gezongen wordt door de knappe ruige stem van Johnny Tucker. Marty Dodson op drums en Kendar Roy op bas zorgen voor de stuwende groove en Kid plaatst zelf de kers op de taart met een meesterlijke solo op de gitaar. Ook Bob Welsch is weer uitstekend aanwezig op de toetsen. De tweede song van Kid en Johnny is de trage Delta Blues song 'You Never Call My Name', waarin we alleen de heerlijke stem van Tucker en het meeslepende snarenwerk van Kid Ramos horen. Het derde nummer dat dit duo schreef is de beklijvende slowblues 'I Can't Wait Baby', dat gedragen wordt door de warme orgelklanken van Bob Welsch en gekruid wordt door de erg knappe korte gitaar riffs van Kid. Johnny Tucker legt heel zijn hart en ziel in zijn stem en zorgt daarmee dat de haren op mijn armen gaan rechtstaan. 'I Can't Wait Baby' is een geweldig mooi nummer. Het laatste nummer dat Johnny Tucker zingt op dit album is de oude traditional country/blues song 'Jesus Come By Here'. De gitaar van Kid Ramos en de toetsen van Bob Welsch zijn weer heel bepalend in het swingende instrumentale 'Mashed Potatoes And Chili'.

Met het heel korte 'Heartbeat', een cover van Buddy Holly uit 1958, neemt Kid Ramos ons mee naar de hoogdagen van de rock'n roll. Deze versie is emotioneler dan de originele versie. Kid zingt het nummer zelf en bewijst zo dat hij nog steeds een heel aantrekkelijke stem heeft. Ook met de ballade 'Anna', die door Johnny Ramos gezongen wordt, worden we meer dan vijftig jaar terug in de tijd geworpen. Het derde instrumentale nummer op het album is het jazzy blues nummer 'Wes Side (Bumpin')'. Het heeft een erg mooie groove en de gitaar van Kid en de toetsen van Bob kleuren de sound weer op een prachtige wijze in. R. Evans en J. Livingstone schreven samen 'Mona Lisa', dat in 1950 een grote hit was voor Nat King Cole. Deze klassieker werd ondertussen ontelbare keren gecoverd en Kid Ramos voegt er nu een Tex Mex versie aan toe. Het album werd opgenomen in de Big Jon Atkinson studio in Hayward onder leiding van eigenaar Jon Atkinson. Hij schreef ook de volgende song 'Weight On My Shoulders' en bovendien zingt hij deze slowblues ook. Big Jon Atkinson heeft een zeemzoete stem die perfect past bij dit soort nummers. Kid Ramos etaleert nogmaals zijn klasse met gevoelvol snarenwerk. Voor de afsluiter tovert Kid Ramos nog een verrassing uit zijn hoed. The Fabulous Thunderbirds frontman Kim Wilson komt de T-Bone Walker cover 'High Society' zingen. 'Old School' van Kid Ramos is een mix van eigen songs en covers. De muziek op het album neemt ons mee naar de jaren vijftig en beginjaren zestig. Wie heimwee heeft naar de muziek van die jaren komt met dit album zeker aan zijn trekken. (Walter Vanheuckelom)