Lyle Lovett & John Hiatt 10-02-2010 AB

Lyle Lovett en John Hiatt (AB 10/02/2010)


Lyle Lovett heb ik vorig jaar gezien in de AB. John Hiatt twee jaar geleden op het blues festival van Peer. Elk dus in hun eigen omgeving. De twee samen op een podium, dat was nieuw. Wat moet je hiervan verwachten?

Wel hier het antwoord. Op een avond dat de sneeuw rijkelijk valt kom je in de AB die tot de nok gevuld is. Dan weet je het al. Op het podium twee stoelen, drie gitaren. En verder twee tafeltjes met wat water op. Ok denk je dan, het wordt een accoustische set. Het moment breekt aan. Applaus, en ja daar zijn ze dan. Lyle neemt voor ons links plaats en John rechts. Ah dus de twee gitaren zijn voor John.
Wat volgt is een aaneenschakeling van pareltjes. John Hiatt mag beginnen, waarbij Lyle heel aandachtig luistert. Wanneer Lyle zijn eerste song speelt is het John die luistert. Ieder speelt zijn repertoire. Het verschil in stijl valt toch wel op. John is ruiger, is waarschijnlijk ook de betere gitaar speler, Lyle is puurder, meer ingetogen. Tussen de songs door krijg je twee mensen die zich vermaken op het podium. Wat inside jokes hier en daar, en het publiek, wij dus, vindt dit wel OK.
Er is maar weinig samensang of samenspel. Het respect voor elkaar is zeer groot. Twee of drie keer geven ze zelfs elkaar de hand, bij wijze van felicitaties. Wanneer ze dan toch eens samen zingen, kan je echt horen dat hun stemmen complementair zijn, echt een aanvulling. De betere showman is ongetwijfeld John Hiatt maar de mooiste stem heeft toch Lyle.
Na 2.5 uur is het afgelopen. In het naar buiten lopen, alleen maar positieve reacties van passerende fans. Dit was wat je noemt twee voor de prijs van één. Zo wil ik wel meer optredens. Hoewel, wat zou het geven, deze twee op het podium met één begleidingsband voor de twee. Misschien voor een volgende keer.