The Rolling Stones – Blue & Lonesome

The Rolling Stones – Blue & Lonesome

cover image

Website: http://www.rollingstones.com/
Facebook: https://www.facebook.com/therollingstones/?fref=ts
Label: Promotone
Video: https://www.youtube.com/watch?v=qEuV82GqQnE

The band:

Mick Jagger : vocals, harp
Keith Richards: guitar
Ron Wood: guitar
Charlie Watts: drums

The Rolling Stones voorstellen is volgens mij onnodig. The greatest rock’n roll band in the world! Alleen, zo zijn ze gegroeid. Maar in hun beginjaren, zij bestaan sinds 1962, stond “blues” op hun repertoire. Hun eerste song was “Come On” een cover van Chuck Berry. Maar ook “I Just Want To Make Love To You” en “Little Red Rooster” waren terug te vinden. En ja, ook hun grootste hit “(I Can Get No) Satisfaction”, enkel terug te vinden op de Amerikaanse versie van hun LP Out Of Our Heads, is een blues nummer.

Je duikt de studio in voor enkele opnames van nieuwe nummers, en om eens iets anders te doen zegt Keith: Let’s play ‘Blue and Lonesome’. De toon was gezet. Het veel-over-gesproken, maar nooit gerealiseerde blues album was in de maak. Grote namen als Willie Dixon, Howlin’ Wolf, Jimmy Reed, Little Walter of Eddie Taylor, worden op deze schijf gecoverd. De opnames gebeurden in studio one British Grove. Don Was heeft de productie voor zijn rekening genomen. In een studio ernaast was ene Eric Clapton aan het spelen. Mick twijfelde geen seconde en vroeg of hij zin had. Je kan Eric horen op twee nummers. Volgens Mick een toegevoegde waarde, die meteen een ander ‘gevoel’ geven aan de songs.

Als je de Stones kent van in hun beginjaren, dan is deze cd een absolute must. Je waant je terug in de jaren 60-tig, alleen brengen ze nu een bagage van 50 jaar ervaring mee. De cd zit vol met gevoelens, diepgang en emoties. Je kan de verschillen tussen de nummers horen door hun afkomst. De dreiging die van Howlin’ Wolf uitging, klinkt anders dan, hoewel ook opgenomen bij Chess, de mondharmonica van Litlle Walter. En zo hebben de Stones dit ook willen weergeven en delen. Bedankt Charlie, Ron, Mick en Keith om dit nog voor ons te maken. (Jepe)