Walter Broes - Lagossa Bree 03032011

Walter Broes : Lagossa Bree 03/03/2011

Life goes on ....precies op de dag dat de Breese volksfiguur Wimke Roex ten grave werd gedragen slaagt Walter Broes er in om in zijn eentje de Parel van de Noorderkempen te hervormen in "Guitar Town". Inderdaad, een solo optreden en de sympathieke zanger / gitarist van the Seatsniffers - ongetwijfeld één van 's werelds beste roots / rockabilly / blues bands - kon het zich zelf niet meer voor de geest halen wanneer dat nog had plaatsgevonden.

Voldoende om een ietsiepietsie zenuwachtig de vol gelopen Lagossa in de ogen te kijken maar de 'plankenkoorts' verdween al snel als sneeuw voor de zon met Chet Atkins' "Windy and Warm", de talrijke gitaarfreaks onder de aanwezigen kregen van de meester himselve alvast een eerste les how to play a country guitar en het bood geluidstechnicus Wim Van den Heuvel de gelegenheid om alle knopjes en schuivers in de juiste stand te plaatsen. Meteen het startsein voor Walter om via "Gone Ridin'" en de Bo Diddley klassieker " Dearest Darling" terecht te bekomen bij the big Boss en diens "State Trooper". Een leuk muzikaal hutsepotje als voorgerecht want het hoofdmenu was met een sublieme versie van "outlaw" Waylon Jenning's "Mental Revenge", Hank William's "Kaw Liga" , Steve Earle's "Guitar Town"," My Old Friend the Blues"  en Merle Haggard's "Girl of My Best Friend"  wel degelijk (h)eerlijk americana / country gekleurd. Schitterende honky tonk twang geluiden op het Stift ....het moet een eeuwigheid geleden zijn en wij stellen voor dat Walter Broes met die prachtprestatie wordt uitgeroepen tot ereburger van Bree en er onder het motto "I'm Coming Home" een jaarlijkse verbroedering wordt georganiseerd in de Lagossa ...

De Merle Travis tribute met ondermeer "CannonBall Rag", "Nine Pound Hammer" en "Sixteen Tons" - met linkjes naar "Will the Circle Be Unbroken" en "Hit the Road Jack" , de odes aan the Red Hot Mamma's "Suzanne" en "Sally Sue Brown", de niet voor de hand liggende cover van the traditional Scottish folk tune "The Gypsy Laddie aka " Blackjack David (ook bekend in de versie van Dave Alvin) waren ongetwijfeld de kers op dit ovenheerlijk zevengangen menu dat nog een stevig nagerechtje kreeg met ondermeer de bisnummers " Folsom Prison Blues" , "Worried About You Baby" en "She's a Million Dollar Baby" . Het publiek, met onder meer Roos & Nico van Rusty Roots en de BRBF getrouwelingen Nicole en Eric , zag dat het goed was en ging meer dan tevreden naar huis. Walter liet opmerken dat er volop gewerkt wordt aan een nieuw Seatsniffers meesterwerkje, er (verre) plannen zijn voor een solo -album waar hopelijk plaatsjes wordt voorzien voor het spiksplinternieuwe "Man Child" (primeur) en zijn eerste pennenvruchtje from a long time ago. Een avondje gezellig uit ...nie me hiel Antwaarpe moar wel me Walter Broes  ! (SWA)

Ps ; The Seatsniffers staan als eerste Belgische band in de geschiedenis op Blue Highways, Utrecht (Nl)    (zie concertkalender)