Whitehorse -Support Johna - CC Bree

 

 

De wonderen zijn de wereld nog niet uit ....

Wie een tijdje geleden luidop durfde te verkondigen dat Whitehorse (CA)  op donderdag 23 mei  in een uitverkochte  Breese Parketzaal zou optreden werd ongetwijfeld stante pede in een dwangbuis afgevoerd. Een dikke pluim dan ook  voor de organisatoren die het enige Belgische optreden voor hun rekening namen en tevens de bekroning voor hun indrukwekkende inzet om het americana, alt. country, roots en blues gebeuren nieuw leven in te blazen.

JOHNA

 

De mij volstrekt onbekende Johna (Duitsland) mocht opdraven als support –act en deed dat met begeestering : het mooie kind is niet alleen een bijzonder leuke verschijning maar ook een degelijke singer – songwriter die met ondermeer  “Without You”, “Giving Up'” en “Street on Fire”bewees dat zij  ongetwijfeld haar weg gaat vinden in het pop / indie rock gebeuren. “Sometimes” wordt een mens toch nog eens aangenaam verrast. Op 17 januari 2014 wordt zij opnieuw verwacht in de Kloosterstraat.... het smoesje “ Wir haben es nicht gewusst”wordt dan ook niet aanvaard !

 

Voor wie afgelopen donderdag toevallig aanwezig was  - al heb ik de indruk dat diegenen die zich via culturele, politieke of andere doelstellingen (bijna) verplicht voelen om hun al dan niet geliefd gezicht te tonen in sterke mate afneemt - en nog niet op de hoogte mocht zijn dat achter de naam Whitehorse niemand minder dan Melissa Mc Clelland en Luke Doucet schuil gaan zal dit optreden ongetwijfeld leiden tot een verrijking van hun culturele bagage. Voor diegenen die wel behoorlijk thuis zijn in het wereldje – uit de reacties na het optreden bleek er naast onze eigenste Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels er zelfs behoorlijk wat internationale interesse  – was de start misschien wat chaotisch maar toch enigszins vertrouwd. Met hun rennen, springen, vliegen, duiken en net niet vallen en opstaan tussen  gitaren, drum, keyboards,  potten en pannen en andere percussie instrumenten was het eventjes schrikken.  Het sympathieke duo – beiden hebben in de loop der jaren ook een behoorlijke solo reputatie opgebouwd - maakte dan ook veelvuldig gebruik gemaakt van footstomps, een heus looping station, een telefoonhoorn die aan een microfoonstatief was vastgekleefd en eventjes leek het er zelfs op dat niet alleen de artiesten handen en voeten maar ook het enthousiaste publiek ogen en oren tekort kwamen.

 

Met “When all is said and all is done, time will waste everyone , Killing Time is Murder” , “No Glamour in the Hammer”, “Jane, you get so hot” en “Radiator Blues”  - met flardjes van Bo Diddley’s “Who Do You Love” – sloeg het duo een rootsrock richting waarbij scheurende gitaren uiteraard niet mochten ontbreken en de invloeden van hun landgenoten Daniel Lanois en Neil Young duidelijk hoorbaar waren. De specifieke singer – songwriters fans moesten eventjes op hun honger blijven zitten maar werden  dan met het autobiografische “Wisconsin” ( alhoewel New York City momenteel hun vaste verblijfplaats is), de achttienkaraat pareltjes “Mismatched Eyes” , “Devil’s Got a Gun”,  de French folk song “Un Canadien Errant”  - die je ook kan terugvinden op de playlist van ondermeer Leonard Cohen –  en “Broken One”  (Luke Doucet schreef het voor een inmiddels  ex – lief)  uiterst vakkundig / harmonieus in de watten gelegd. Een uiterst tevreden publiek bedacht het zichtbaar tevreden duo met een staande ovatie en kreeg  met de bissen Springsteen’s “I’m on Fire” en Tom Waits’ “Gun Street Girl” nog een alomgeprezen extraatje. Een subliem optreden dat overduidelijk geschiedenis gaat schrijven ....Whitehorse in Bree ! (SWA)

Voor meer info betreffende de komende, veelbelovende singer – songwriters optredens in Bree ( met ondermeer  Diana Jones, Greg Trooper , Matt Harlan ) zie : http://debreughel.bree.be/