Woensdag 27 April 2011 :

 ISRAEL NASH GRIPKA & THE FIEROS (support Thinline)

 Locatie ; Wups Pub, Nederweert (Nl)

 

ism Breezy Concerts

http://www.breezyconcerts.nl/

 

Het was een breedlachende Bert Vossen ( Breezy Concerts) die ons aan de deur van Wups Pub verwelkomde, de sympatieke sportmasseur schreef (blues & roots) geschiedenis als oprichter & organisator van Moulin Blues, Ospel (Nl) en werd verleden jaar nog verdienstelijk gedecoreerd met een koninklijke onderscheiding. Bert bewees nog maar eens zijn vakkennis door niemand minder dan Israel Nash Gripka uit te nodigen voor een concert en dat ‘doet goed’ aan het hartje. Voornamelijk omdat wij de unaniem bejubelde en ongetwijfeld best verkopende singer – songwriter van Continental Record Services door een zeer ongelukkige programmatie op het Blue Highways festival – Gripka moest bijna gelijktijdig de concurrentie aangaan met Jimmy Lafave – aan onze neus zagen voorbijgaan. Uitstel maar zeker geen afstel en niet alleen voor Bealestreet Belgium, behoorlijk wat mensen grepen deze ultieme kans om dit natuurtalent uit New York aan het werk te zien. Gripka’s debuutalbum  “New York Town”  (’09) kreeg voornamelijk in de Lage Landen lovende kritieken en de opvolger “Barn Doors and Concrete Floors” (zie cd recensies) wordt nu al beschouwd als een mijlpaal in het americana / alt. country gebeuren en zal ongetwijfeld een topnotering krijgen in menig jaarlijstje.

Eerst mocht Sjang van Rijt uit Meijel (Nl) a.k.a. Thinline opdraven als support – act en of dit een terechte keuze was laat ik in het midden …mij kon de man met zijn rock / grunge / rock songs allerminst bekoren. Was het plankenkoorts of gewoon een offday van de brave jongen, who knows,  ik had de indruk dat Sjang niet bepaald als een zangtalent kan beschouwd worden en zijn gitaarspel kon mij ook niet overtuigen. Blijven oefenen dan maar zeker…

De Fieros, ingehuurd door Gripka voor deze drie weken durende concerttournee als begeleidingsband, bleken gelukkig tot een heel ander niveau te behoren. De band ging onder het motto ; ‘je bent jong en je wil wat’ vrij stevig van start en joegen in een mum van tijd hun chuggy guitar rocksongs van hun in 2010 verschenen Ep door de enthousiaste menigte. “Two Pieces”, “One Woman”, “Get Back”, “In My Veins”, “Songbird” en “Come Back” maakten ons duidelijk waarom de band, die momenteel Brooklyn, New York als thuishaven heeft, onder leiding van de broertjes Joey and Aaron McClellan kan prijken met twee Dallas Observer Awards (Best New Act / ’06 en Best Indie Rock ’07). Werkgevers Bert Pijpers, in gezelschap van zijn lieftallige echtgenote, en Gripka keken goedkeurend toe en laatstgenoemde kroop zelfs in de rol van ober om de jonge honden van drankjes te voorzien.

Na een korte rustpauze was eindelijk  het ‘moment suprême” aangebroken, Israel Nash Gripka had aanvankelijk nog wat moeite met enkele kleine technische problemen maar dat kon zijn humeur niet bederven. Integendeel Gripka,son of a Baptist minister who grew up in Ozark churches, liet met “Fool’s Gold”,  “Ante Bellum” (you are the calm after the storm and  I’am the wind, I’m going to carry you on), “Goodbye Love & Goodbye Ghost” , “Four Winds” , “Red Dress” (Oh Baby let’s go dance all night) en “Bricks” er geen twijfel over bestaan waarom Bealestreet Belgium “Barn Doors and Concrete Floors” (verschenen op Continental Record Services) beschouwt als een verplicht aanschaf album ! Of zijn kerkelijk verleden er iets mee te maken heeft weet ik nog steeds niet maar Gripka’s smeekbede “Pray For Rain” werd hierboven meteen ingewilligd en doet de Paaszomer wijken voor normale lente temperaturen. Voor wie nog mocht twijfelen aan zijn enorm talent had Gripka een aangename verrassing ; in zijn uppie kreeg de songsmid met “Concrete”, Bellwether Ballad” en “Sunset Regret” de Wups Pub doodstil en dat getuigt enkel maar van vakmanschap is meesterschap !

Het podium werd opnieuw stevig bevolkt wanneer the Fieros opnieuw hun opwachting mochten maken voor een sublieme slotapotheose : inderdaad een “Evening” om nooit te vergeten met Gripka als excellente gids door “Louisiana” en “Baltimore” ….beautiful !

Het talrijk opgekomen publiek bedacht het gezelschap met een staande ovatie en een meer dan verdiend ‘we want more’ , het verzoek werd meteen ingewilligd met een song van Neil Young …één van de artiesten die net als John Fogerty / Mick Jagger / Bob Dylan / Springsteen  in de toekomst  rekening moeten houden met deze Israel Nash Gripka. Zeg maar dat Swa het gezegd heeft ….

Concerten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *