Ham ‘n Eggs Bluesband & Ryan Mc Garvey   Gompelhof Mol   18 juni 2011

 

Willy, Guy, Fonny, Ed en Danny, allemaal gasten van bij ons mochten, met hun covergroep „Ham ‚n Eggs Bluesband“, het voorprogramma van de nog jonge Amerikaanse ster in wording „Ryan Mc Garvey“ openen. Dat muziek bij hen in de aderen gebakken zit, konden we horen in allemaal bekende nummers zoals – Built For Comfort – Blues With A Feeling – Who’s Been Talking en Honey Hush, die zeer leuk in de oren klonken en dus werd er, door de toeschouwers, danig meegeknikt met de koppekes. Een mooie keuze van Jo en Anete om voor deze groep te kiezen en een perfecte opener voor de avond.

Maar dan… wat een schril contrast met de uit Albuquerque (New Mexico) komende jongeman. Ik kan het niet nalaten om enkele zinnen te citeren van Jonanna Widner (The Santa Fe Reporter ) “There are those blues players who know every trick in the book and try to play them all at once, and then there are those who know every trick in the book, but with the smarts to hang back a bit, let it come, and explode when the time is right. Usually, the wisdom of restraint is restricted to those of a certain age, but once in a while a bonafide blues prodigy comes along with both chops and intuition. Albuquerque’s Ryan McGarvey is just that kind of guy—the fellow can play anything, but he knows he doesn’t have to play it all at once. His brand of electric blues is perfect, bright, fun and full of youthful enthusiasm. Een hele boterham, maar hiermee is dan ook een perfecte beschrijving weergegeven van wie deze, voor ons tot nu toe onbekende American, wel is. Dit optreden was één van de betere die ik ooit heb gezien en gehoord. Ryan heeft alles in huis wat een artiest nodig heeft, hij is knap, groot, jong en is een ware gitaarmeester. Hij weet dat handig te gebruiken, en dat toonde hij voor het talrijke publiek dat van ver over de grens was toegestroomd. Dat hij een voorliefde en een enorm respect heeft voor de bluesgoden die ons reeds ontvallen zijn, steekt hij niet onder stoelen of banken. En sommige nummers zijn dan ook een weerspiegeling van deze gevoelens. Ryan z’n playlist wordt ter plaatste opgemaakt en is dus telkens verschillend, dat maakt dat geen enkel optreden gelijk is aan het voorgaande. Wij mochten vanavond genieten van zelf gecomponeerde nummers waarvan er enkele terug te vinden zijn op z’n eerste CD „Forward in Reverse“ die uitgebracht werd in 2007. Hij was toen amper 19 jaar. Een tweede CD is in de maak en daar kijk ik alvast naar uit. Subliem was zijn ode aan Jimi Hendrix die heel toepasselijk „Hey Jimi“ werd genoemd en neen….. het was niet de zoveelste cover maar een geheel eigen visie van hoe hij opkijkt naar de grootmeester . De prachtige ballade „Cryin‘ Over You“ bracht dan weer tranen in mijn ogen. „Texas Special“ werd opgedragen aan Freddy King en SRV en hierin laat Ryan zich nog es volledig gaan op de hals van zijn Fender. Wat een gevoel straalt die jongen uit, of het nu up tempo nrs of slowblues betreft, ze worden met zoveel vuur neergezet dat je niet anders kan dan bewondering opbrengen. Ik denk niet dat ik ooit iemand zo vingervlug heb zien spelen en de naam Ryan Mc Garvey staat vanaf nu in mijn geheugen gegrift.

Je kan je misschien een beeld vormen van wat wij vanavond mochten beleven, alleen…. het was nog beter !!

Zijn begeleidingsband: bassist Justin Mc Laughlin en drummer Michael (Mikey) Chavez, beiden speelden al samen met menig grootheden, mogen ook zeker een pluim op hun hoed steken, want zij leverden prachtig werk en maakten het plaatje compleet.

Nu kan ik deze jongeman de hemel inprijzen, maar het liefst van al zou ik willen dat jullie lezers van Bealestreet.be zelf gaan kijken en luisteren als hij in de komende jaren op tal van festivals zal spelen. Want ik ben er zeker van dat zijn naam op vele affiches zal prijken. Oordeel dan zelf en weet me te vertellen of ik overdreven heb.

 

Leen

Foto’s Staf

Concerten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *