Susan Tedeschi


Eerst even iets rechtzetten; je spreekt de naam uit als TEDESKI. Zij heeft namelijk Italiaanse voorouders, vandaar. Deze Bluesdame werd geboren in Boston op 09/11/1970. Ze begon haar carrière al op 6 jarige leeftijd in een Broadway musical. Haar vaders platenverzameling met o.a Mississippi John Hurt en Lightning Hopkins hebben haar op ideeën gebracht. Hoewel katholiek opgevoed, kon ze haar draai niet vinden in de kerk. Zij ging liever naar Afro Amerikaanse Kerk bijeenkomsten, omdat de muziek daar meer leek op een viering van God. Sinds haar 13de speelde ze in verschillende bands, en op haar 18de stichtte ze haar eerste eigen band, the Smokin’ Section.

Na haar studies, tijdens dewelke ze zong in een gospelkoor, begon ze op te treden in diverse musicals. Het is in die periode dat ze regelmatig blues jams bijwoont en zich verdiept in de Boston Blues Scene.

In 1994 ontstaat dan de Susan Tedeschi Band en verbazingwekkend genoeg leert ze pas in 1995 gitaar spelen. In december van dat jaar komt een eerste cd uit, die vooral in eigen regio wordt verdeeld, maar in 1998 volgt dan “Just Won’t Burn” voor Tone-Cool Records van het Indy label. Zij tourt dan samen met de band door de USA, en haar stem en vooral haar live optredens trekken steeds meer publiek.

Ze wordt nu gevraagd op verschillende opening acts te spelen voor o.a. John Mellencamp, B.B. King, Buddy Guy en The Allmann Brothers Band. In 2000 krijgt ze dan haar eerste gouden plaat voor Just Won’t Burn in de US voor een verkoop van 500.000 stuks, wat niet alledaags is ginds voor een bluesplaat. Die opening acts hebben dan ook privé gevolgen, ze treedt namelijk in het huwelijk met Derek Trucks, die op dat moment nog samenspeelt bij de Allmann Brothers.

Ondertussen heeft deze dame 4 Grammy nominaties achter haar naam staan waaronder dit jaar weer “Best Contemporary Blues Album” met “Back To The River”.

Naast haar solo carrière treedt ze ook nog op in het project Soul Stew Revival, waarin ze samen met haar band en de volledige Derek Trucks Band optreedt.
Een zeer veelzijdige dame met vooral een fantastische stem.

Artiest in de kijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *