Het zien duurt een seconde, de gedachte blijft voor altijd” – The Scene, AB 21-06-2014

Thé Lau, de frontman van The Scene kreeg enkele maanden geleden te horen dat zijn kanker terminaal was. Hij besliste dan om in schoonheid afscheid te nemen van zijn publiek. Paradiso in Amsterdam en Ancienne Belgique (AB) in Brussel stonden genoteerd. Paradiso werd geruild wegens te klein voor de Heineken Music Hall. Extra optredens op Pinkpop en in de Lotto Arena in Antwerpen waren nodig. Het sluitstuk bleef de AB. En zoals Thé het zelf zei tijdens het optreden: ”Eigenlijk heeft Brussel mij gekozen”. Het werd een afscheid in majeur.

De man die met één woord de titel van een song een betekenis kon geven: “Slaap”, “Blauw”, “Open”, “Soldaat”, “Rigoureus” enz. heeft met zijn band geschitterd. Kippenvel momenten waren er genoeg. De opener was er één van formaat: “Slaap”, “De dood maakt jacht op mij, maar ik zwerf in mijn dromen en de dromen zijn verboden voor de dood” is de openingszin; “Blauw” waarbij de zaal de hele song meezong; “Iedereen is van de wereld” waarin Thé het publiek zo stil krijgt dat je een naald kan horen vallen, en “Rigoureus” waarin hij met een klop op zijn hart afscheid neemt.

Vergis je niet, het was nooit melig. Het beoogde doel was een perfect laatste optreden, en daar is The Scene in geslaagd. Gastoptredens van Stef Kamil Carlens, de fadozangeres Maria Di Fatima en onze eigen Arno gaven alleen maar meer glans aan de avond. Maar het was toch steeds Thé die met zijn teksten de zaal wist te bekoren., de ene keer uitbundig, de andere geheel ingetogen zodat je weer wist waarom je hier was. Emilie Blom van Assendelft, met wie hij 30 jaar op de planken heeft gestaan was ook onder de indruk. Uiteindelijk gaat het licht uit en blijft de herinnering maar vooral de muziek. Thé Lau, het ga je goed. (JePe en Stephanie)


Concerten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *