Tony Joe White Arenbergschouwburg 28/03/2012

De in Louisiana geboren Tony Joe White behoeft eigenlijk geen introductie meer.  Het is een singer-songwriter die reeds in 1962 zijn meest beroemde song schreef, maar die pas in 1969 bekendheid kreeg dankzij de vertolking van Brook Benton (Rainy Night in Georgia). Zelf is hij intussen 40 jaar actief, en zijn songs werden vertolkt door o.a. Elvis, Etta James of Rory Gallagher. Anderen hebben samen met hem op het podium gestaan: Mark Knopfler, Michael McDonald, Eric Clapton en ook J.J. Cale.

Ik heb het genoegen gehad om “The Swamp Fox” al eens te zien vorig jaar in Leuven in “het Depot”. Ik was toen zwaar onder de indruk van ’s mans prestatie. 2012, Tony Joe White op tour door Europa en drie keer in België, Antwerpen, Verviers en Lessines. Om niet te missen dus. Volledig in het zwart gekleed, met cowboy hoed en donkere zonnebril, zo neemt hij plaats op de stoel die voor hem klaar staat. Wat de playlist betreft weet hij de eerste twee of drie nummers, maar dan vraagt hij naar “requests” en wordt het dus een multiple choice. Maar klassiekers als “Undercoveragent For The Blues”,”Polk Salad Annie” en het wondermooie “Rainy Night In Georgia” ontbreken niet op de setlist. Zijn diepe baritonstem in combinatie met subliem gitaarspel(zonder plektrum), occasioneel gebruik van de mondharmonica en enkel de drums om hem te begeleiden, je wordt er stil en rustig van. Alle stress van de dag valt zo van je af.

Af en toe haalt hij wel eens fel uit, en doet de wa-wa zijn ding, maar zoals hij zelf zegt” The Guitar don’t lie”, en die staat op “cruisin’” ingesteld. Iets meer dan een uur lang genieten van een stem die zijn gelijke niet kent. Bisnummer “Steamy Windows”  krijgt een gitaar solo mee om “U” tegen te zeggen, maar je mag vooral ook de prestatie van “Fleetwood” zoals hij zijn drummer noemt, niet onderschatten. Deze kent perfect elke beweging die Tony Joe White maakt, en speelt daar ook onmiddellijk op in. En dan naar het interview voor de radio. Het was een perfecte bluesavond. (JePe)

Concerten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *