Woody Guthrie Folk Festival (Official) - Okemah, Oklahoma

 

WOODY GUTHRIE Folk Festival, Okemah (USA) 10 – 14 July 2013.

——————————————————————————————————————————

Het was voor mij al de 5e keer dat ik dit festival in Okemah Oklahoma bezocht. Dit jaar werd het voor de 16e keer georganiseerd in de geboorteplaats van Woody Guthrie en duurt officieel 4 dagen. Dit singer –songwriters feestje begint meestal met een show op de dinsdagavond, voor afgaande van het festival, in Cain’s Ballroom in Tulsa. Vroeger combineerde ik het bezoek aan het festival meestal met een bezoek aan Austin maar de laatste 2 keer ben ik alleen naar het festival geweest.

Kwam laat in de middag in Tulsa aan en daar was een vervelende verrassing, door het niet lezen van de kleine lettertjes kreeg ik de gehuurde auto niet mee, geen vervoer dus, maar dat is nu het mooie aan dit festival : er is altijd wel iemand met wie je mee kan rijden. Schijnt dat Sam Baker heeft aangeboden om, indien nodig, met hem terug naar het vliegveld van Tulsa te rijden.

Dus met een taxi naar het hotel in Tulsa. Bij het inchecken stapte bij toeval Jimmy LaFave uit de lift die op weg was naar Cain’s. Dit zal een van vele ontmoetingen worden met artiesten en vrienden die ik in de loop van de jaren gemaakt heb.  Na het inchecken dus meteen door naar Cain’s voor het eerste van  vele optredens die ik weer heb gezien. Optredende artiest van de avond was Todd Snider.  Kende hem alleen van naam n.a.v. van een interview tussen hem en Otis Gibbs  en was daarom wel benieuwd naar zijn muziek.  Het was,  om eerlijk te zijn,  niet de verrassing waarop ik had gehoopt. Na het optreden wat gegeten met Audrey Auld, haar man en wat vrienden.

Had een hotel op loopafstand van Cain’s en het Woody Guthrie Centre dat eerder dit jaar was geopend. Ben daar woensdagmorgen geweest. Het Centre geeft een mooi overzicht van het leven van Woody Guthrie.

 

 ’s Middags met vrienden mee gereden naar Henryetta waar we de komende dagen verblijven en na een korte opfrisbeurt door naar Okemah waar ’s avonds het festival werd geopend met “Walking Woody’s Road” een vervolg op Jimmy LaFave’s theatershow “Ribbon of highway Endless Skyways”

 

De keuze voor muziek is donderdag niet zo moeilijk met alleen optredens in het Brickstreet Cafe. O.A. Radoslav Lorcovic, Greg Jacobs en Nancy Apple. De middag werd afgesloten met een tribute voor Bob Childers. Een van de grondleggers van de Red Dirt Music uit Oklahoma. Tussendoor nog naar een radio-opname geweest met Butch Hancock voor “Art of the song” een radioshow welke wordt uitgezonden door diverse publieke radiostations in de US.

 

 Mede doordat ik geen vervoer heb ik een gedeelte van het avondprogramma, op een terrein net buiten Okemah, gemist. Maar voordat de avond werd afgesloten door Butch Hancock wel de Red Dirt Rangers gezien. Zij zijn wat mij betreft de best band in Oklahoma.

Vrijdag en zaterdag is de keuze wat ik kan gaan zien groter omdat er dan ’s middags ook optredens in het Crystal theater zijn.

Het eerste optreden was van Otis Gibbs. Heb ruim een half jaar gelobbyd om hem op het festival te krijgen. Dat is gelukt maar de vraag blijft hoe groot was mijn invloed?

Na een solide optreden van Otis op weg naar wat mij betreft de beste zangeres in Oklahoma: Susan Herndon. Verder die middag alleen maar stukjes gezien van Tim Easton, Milagro Saints en Randy Crouch.

Voor de vrijdagavond stonden Vince Gilbert, Joel Rafael, Trout Fishing in America en John Fullbright op het programma. Een van de hoogtepunten van dit festival was zeker John, met band, als afsluiter van de vrijdag.

De zaterdagmiddag was een makkie voor de optredens overdag. Begon met Audrey Auld daarna Grant Peeples, John Flynn, Steve Poltz en Sam Baker in het Crystal theater. Ondertussen nog wel even Monica Taylor gezien in het Brickstreet Cafe. Grootse verrassing van de middag was zeker Steve Poltz. Maar Sam Baker was toch het beste wat ik die middag gezien heb.

De afsluitende optredens van het festival waren van Garrett LeBeau, Griffin House, Ellis Paul en natuurlijk Jimmy LaFave.

Het optreden van Garrett was wat mij betreft het beste van de avond.

Terug kijkend was het een bijzonder festival. In 2008 heb ik John Fullbright voor het eerst gezien tijdens dit festival en ben blij dat ik de carrière van John Fullbright vanaf het begin heb kunnen volgen. (Addy Nijenboer)

Concerten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *