Janiva Magness – Love Is An Army

Afbeeldingsresultaat voor janiva magness love is an army

Website: http://www.janivamagness.com/
Facebook: https://www.facebook.com/JanivaMagness/

Label: Blue Élan Records

Video: https://www.youtube.com/watch?v=mHiPhFV5O74

 

The band:

Janiva Magness: zang

Stephen Hodges: drums

Davey Raragher: bas

Arlan Schierbaum: toetsen

Doug Livingston: pedals steel, dobro

Dave Darling: gitaar

Phil Parlapiano: piano

Darrell Leonard, Joe Sublet, Alfredo Ballesteros: blazers

backing vocals: Kudisan Kai, Sugaray Rayford, Gary Pinto, Natasha pinto, Thrones, Aurelia, Dave Darling, Brie Darling

featuring:

Rusty Young: pedal steel op #3

Delbert McCclinton: zang op #8

Charlie Musselwhite: mondharmonica op #2

Courtney Hartman: gitaar, banjo op #6

Cedric Burnside: gitaar, zang op #9

Bryan Stephens: vocals on #5

Tracklist:

 1. Back To Blue
 2. Hammer (feat. Charlie Musselwhite)
 3. On And On (feat. Rusty Young)
 4. Tell Me
 5. Love Is An Army (feat. Bryan Stephens)
 6. Down Below (feat. Courtney Hartman)
 7. What’s That Say About You
 8. What I Could Do (feat. Delbert McClinton)
 9. Home (feat. Cedric Burnside)
 10. Love To A Gunfight
 11. When It Rains
 12. Some Kind Of Love

De uit Detroit afkomstige Janiva Magness is met ‘Love Is An Army’ al aan haar veertiende album toe. Magness is na Koko Taylor nog maar de tweede vrouw ooit die door The Blues Foundation werd uitgeroepen tot The B.B. King Entertainer Of The Year (in 2009). Haar album ‘Love Wins Again’ uit 2016 klom tot de eerste plaats op de Blues Radio Charts, tot de vijfde plaats op de Billboard Blues Charts en tot de eenentwintigste plaats op de Billboard Heatseekers Charts. Ook het in 2017 uitgebrachte ‘Blue Again’ deed het uitstekend. Janiva won ondertussen al zeven Blues Music Awards, waaronder de Award van Entertainer Of The Year. Een grote dame in de blueswereld dus, die verleden jaar nog een stomend optreden gaf op het Gevarenwinkel Festival in Herselt. Op 23 februari verscheen haar nieuwe album ‘Love Is An Army’, met daarop twaalf songs. Verschillende bekende gastmuzikanten zoals Charlie Musselwhite, Rusty Young, Delbert McClinton, Courtney Hartman, Cedric Burnside en Bryan Stephens verleenden hun medewerking aan dit nieuwe album van Janiva.

Het album ‘Love Is An Army’ bevat enorm veel soulvolle nummers die doen denken aan de tijdloze Stax periode. Janiva opent met het erg soulvolle ‘ Back To Blue’, een nummer dat gaat over een afgebroken relatie. Het nummer werd geschreven door het succesvolle schrijvers duo Janiva Magness en Dave Darling. De zangeres zingt dit nummer, dat een hoog Dusty Springfield gehalte heeft, met erg veel emotie in haar fluwelen stem. De heerlijke Hammond riffjes van Arlan Schierbaum wervelen doorheen het gehele nummer. ‘Back To Blue’ is één van de beste songs op dit album. Met de protest song ‘Hammer’, waarmee ze het idee van Donald Trump om een muur te bouwen tegen de migratie afwijst, gaat de zangeres de ruigere rhythm & blues weg op. Ze klinkt hier bijna als een jonge Tina Turner en de rijke backing vocals geven het nummer een extra touch. Charlie Musselwhite is in deze song uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op de mondharmonica. ‘On And On’ is dan weer een vloeiende mix van country en Americana, dat instrumentaal gekruid wordt door de fantastische pedalsteel gitaar klanken van Rusty Young, mede oprichter en één van de frontmannen van Poco. In dit persoonlijke nummer kijkt de zangeres terug op de foute beslissingen die ze genomen heeft in het leven en in de liefde. ‘Tell Me’ is een heerlijk blues nummer dat werd geschreven door Dave Darling. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gitarist uitgebreid aan bod komt met heerlijke en fijne gitaar riffjes. Arlan Schierbaum draagt het nummer met zijn warme Hammond klanken en de prachtige backing vocals geven het nummer ook een beetje gospel mee. De geweldig mooie stem van Janiva komt nogmaals volledig tot haar recht in de aangrijpende ballade ‘Love Is An Army’, dat ze samen zingt met Bryan Stephens. Er zit veel verdriet en pijn in deze titeltrack, toch overheerst het hoopgevende gevoel dat alles wel weer goed komt.

Op het album staan ook vier songs van het Australische songwriters duo Lauren Bliss en Andrew Londen. Het eerste is ‘Down Below’, een folk nummer met country invloeden, waarin Courtney Hartman van de vrouwelijke bluegrass band Della Mae, de gitaar en de banjo voor haar rekening neemt. ‘Down Below’ is het duidelijkste bewijs dat Janiva met haar prachtige en veelzijdige stem alle genres aankan. ‘What’s That Say About You’ is een erg dansbaar soul nummer. Het kippenvel moment op dit album is ongetwijfeld het beklijvende duet ‘What I Could Do’. De prachtige stemmen van Janiva Magness en Delbert McClinton die elkaar mooi aanvullen, weten je dadelijk te raken in deze trieste en meeslepende Paul Thorn cover. Tijdloos nummer. Veel artiesten zijn geïnspireerd door het thuisgevoel, daarom is ‘Home’ ook de titel van veel songs. Ook Janiva heeft nu haar eigen ‘Home’ en voor dit duet krijgt ze hulp van Bryan Stephens op gitaar en zang. ‘Home’ is een door soul en gospel geïnspireerd duet. De krachtige stem van Bryan geeft meer dan stevig weerwerk aan Janiva’s stem. De geweldige backing vocals en de pittige akoestische gitaar riffjes tillen het niveau van het nummer nog wat hoger. Doug Livingston bepaalt met zijn pedalsteel gitaar de sound van de melodieuze ballade ‘Love To A Gunfight’, dat Janiva weer met veel emotie in haar stem weet te zingen. Ook in de country ballade ‘When It Rains’ is de Lapsteel gitaar van Doug Livingstone uitdrukkelijk aanwezig. Janiva zingt dit nummer met een erg warme stem, waarin ook heel wat kwetsbaarheid te horen is. Het album wordt afgesloten met de ballade ‘Some Kind Of Love’, waarin de passionele stem van Janiva alleen begeleiding krijgt van de piano van Phil Parlapiano. ‘Love Is An Army’ van Janiva Magness is een prachtig en gevarieerd album, met sterke nummers die op een geweldige wijze gezongen worden. Een aanrader voor elke blues en rhythm & blues liefhebber. (Walter Vanheuckelom)

 

 

 

 

 

 

Cd recensies april 2018

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *