Boek & plaat

HT ROBERTS
Rain Change Fair

Website : http://www.ht-roberts.be/
Myspace : http://www.myspace.com/htroberts

Boekingen : Bo Decramer

hint@hint-producties.be

Label : Deep Blue Something
Samples : http://www.ht-roberts.be/
Video : http://www.youtube.com/watch?v=KpljV8U380w

 

1. Sikorsky Silhouettes
Koewacht
2. Saintes Maries De La Mer
3. Take It As It Comes
4. Black Van
Barcelona
5. 6×7 Mourners
6. Small Room
7. The Season of  Summer Dresses
Poolcirkel
8. North Country Stars
Licht
9. The Light
10. Hol For Home
St. Anna Ter Muiden
11. Song For The Lighthouse Keeper
12. Twisted Trails
8 April
13. Rain Change Fair
14. Winter Windows
15. Darling I
Morgen
16. Crow On The Towpath
Land’s End

“The sky is the limit when you’re learning to fly, but it keeps getting smaller as time rushes by” (Song for the Lighthouse Keeper / HT Roberts)

Dat de Belgische kust niet voor iedereen een muzikale inspiratiebron kan zijn is mij de afgelopen tien dagen wel erg duidelijk geworden. Behoorlijk wat liefhebbers van de Middelkerkse bierfeesten voelden zich immers terug op weg naar hun appartement, duinen / vissershuisje,  caravan of “Black Van” geroepen om luidkeels in de voetsporen te treden van Jacques Herb, Andre Hazes en andere  vertolkers van het Nederlandstalige smartlappengenre. Het was dan ook een streling voor het  oor en oog – want het schijfje zit immers verpakt in een schitterend boekje – dat na een slapeloze nacht ondergetekende, voor de gelegenheid nu eens niet in zijn geliefkoosde thuis “Small Room”, maar  in “The Season of Summer Dresses” (?)  lekker lang uit in het zonnetje gelegen met een natje en droogje bij de hand het nieuwste album “Rain Change Fair” van HT Roberts uitgebreid aan bod kon laten komen. Waar Middelkerke hopeloos te kort schoot slaagde Knokke  wel ; samen met  zijn ‘partners in crime’ Gijs Hollebosch en Nils De Caster resulteerde een weekje afzondering er in een verplicht aanschaf album dat onlangs zelfs door twee bevriende Belgische collega’s werd genomineerd voor de Euro Americana Chart. http://www.euroamericanachart.eu/

Voor de mensen die het recente werk  “Spirit Level” (zie cd recensie dec 2010) en “Country Music Makes Me Cry” ( zie cd recensie jan 2013) van de sympathieke Gentenaar nog niet in huis hebben lijkt mij met “Rain Change Fair” HET moment aangebroken om eindelijk eens kennis te maken met deze Belgische singer – songwriter. Voor de insiders, die zijn zes overige albums net als ondergetekende koesteren als een kleinood, is het de ultieme bevestiging : HT Roberts treedt duidelijk  in de voetsporen van  zijn collega’s Eric Andersen, Bob Dylan, David Blue (February 18, 1941—December 2, 1982) en de in 2011 overleden Bert Jansch….  artiesten die door HT in het achttienkaraatspareltje “Black Van”  met bijzonder veel respect worden geciteerd.
Maar het blijft niet bij één huzarenstukje want met “Sikorsky Silhouettes”  en de waarheid – als – een – koe  “Take It As It Comes”  schrijft ‘the son / grandson of a fisherman’ volgens mijn bescheiden mening muzikale geschiedenis, steekt hij met mijn favorietjes “Saintes Maries De La Mer” , “6 x 7 Mourners” en “North Country Stars”niemand minder dan Tom Russell duidelijk naar de kroon. “Darling” ….mocht dit nog niet voldoende zijn om je te overtuigen om onverwijld “Rain Change Fair” aan te schaffen dan doen wij er nog een extraatje bovenop : de gouden raad van grandma indachtig op het sublieme “The Light” ,het prachtige instrumentale  bluegrassy “Hold For Home”, de country / bluesy “Crown on the Towpath” en prijsbeest “Twisted Trails” doen de balans ongetwijfeld overhellen. U moest al onderweg zijn ….. (SWA)

Ht Roberts: leadzang, akoestische gitaar, banjo, bas, mandoline, bouzouki,dulcimer,ukelele, autoharp,mondharmonica, electrische gitaar

Gijs Hollebosch: dobro, mandoline, banjo, akoestische gitaar, Weissenborn, zang

Nils De Caster: viool, mandoline, resonator mandoline, pedal steel, lap steel, zang

Cd recensies juni 2013

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *