The Rex Granite Band – Spirit / Matter / Truth / Lies

 

Facebook: https://www.facebook.com/The-Rex-Granite-Band-featuring-Sarah-Benck-989397434413732/
Label: eigen uitgave

Tracklist:

  1. Stop Doing What You Want
  2. What You’re Missing
  3. Cadillac Car
  4. Please Send Me Someone To Love
  5. Sail Away Pt. 1
  6. Steamroller
  7. Move Along
  8. Spirit-Matter-Truth-Lies
  9. Two Trains
  10. Sail Away Pt. 2

The Rex Granite Band is een Amerikaanse band uit Omaha, Nebraska. Deze band werd in 2002 opgericht en speelde een mengeling van blues, rock en rootsrock. In 2003 verscheen hun debuutalbum ‘Rollin’ And Tumblin”. De band was geen lang leven beschoren en besloot om te stoppen, maar in 2015 kriebelde de muziekmicrobe weer bij gitarist Rex Granite en hij besloot om een nieuwe start met de band te proberen. Met drummer Anton Divis en bassist James Carrig haalde hij een ideale en stabiele ritmesectie in huis en met zangeres Sarah Benck haalde hij een tweede gitariste en een frontvrouw binnen, die het gezicht van de band moest worden. Op tweeëntwintig november 2017 verscheen hun eerste album in de nieuwe bezetting en die kreeg de titel ‘Spirit/ Matter/ Truth/ Lies’ mee. Het album bevat tien songs, waarvan er zeven geschreven werden door Kevin Loomis. In 2017 won The Rex Granite Band de Best Blues Award op de Omaha Entertainment & Arts Awards, waardoor ze half januari 2018 op het International Blues Challenge in Memphis mochten aantreden.

Het album ‘Spirit/ Matter/ Truth/ Lies’ opent meteen met de swingende bluesrock shuffle ‘Stop Doing What You Want’, een song die elke club of festivalweide in een dansende menigte kan veranderen. Rex Granite imponeert met vet slide werk op de gitaar en frontvrouw Sarah Benck heeft een krachtige soulvolle rock stem. Een prachtige binnenkomer die meteen naar meer doet verlangen en we krijgen nog meer prachtige songs voorgeschoteld van deze band. De intro van ‘What You’re missing’ roept herinneringen op aan ‘Nutbush City Limits’ van Ike And Tina Turner. Eenmaal de intro voorbij wordt ‘What You’re Missing’ een stuwende rhythm and blues song, waarin Rex Granite nogmaals zijn duivels ontbindt met vet en vlijmscherp werk met de bottleneck. De zware baslijn van James Carrig is om van te smullen en ook Sarah Benck weet deze song met veel allure te brengen en haar stem doet hier denken aan Bonnie Raitt. Drummer Anton Divis bepaalt met zijn dwingend en strak slagwerk het ritme in de stevige bluesrocker ‘Cadillac Car’, waarin de snedige slide solo van Rex Granite je weer op het puntje van je stoel doet belanden. Voor ‘Please Send Me Someone To Love’, de enige cover op het album, gaat The Rex Granite Band terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw toen Percy Mayfield met deze ballade een hit had. The Rex Granite Band drukt haar eigen stempel op en legt haar eigen accenten in  dit prachtige nummer. Instrumentaal is het een knappe intieme en ingetogen versie, maar de blikvanger hier is zonder twijfel frontvrouw en zangeres Sarah Benck. Met veel emotie en gevoel in haar soulvolle stem weet ze haar boodschap overtuigend over te brengen en ik ben er bijna zeker van dat haar stem niemand onberoerd zal laten. Als dan ook nog Rex Granite uitpakt met een vlijmscherpe en verschroeiende gitaar solo kan het helemaal niet meer stuk. ‘Sail Away Pt1’ is blues met een exotisch randje en kan veel minder bekoren.

 

Gelukkig duurt het dipje niet lang en wordt even later het gaspedaal weer erg diep ingedrukt voor het stomende en swingende ‘Steamroller’. Het viertal van The Rex Granite Band krijgt hier instrumentale versterking van trompettist Michael Guriollo, saxofonist Bucky McCann, mondharmonicaspeler Lou DeLuca en pianist Daniel Crawford en die zijn dadelijk op een uitstekende en bepalende wijze aanwezig in dit swingende en aanstekelige nummer. Rex Granite blijft gretig erg knappe en pittige gitaar riffjes rond strooien gedurende het hele nummer. Bassist James Carrig en drummer Doug Montera zorgen voor de stuwende groove van de erg dansbare blues shuffle ‘Move Along’. De titeltrack ‘Spirit/ Matter/ Truth/ Lies’ is het rauwste nummer op het album. Deze stevige midtempo rocker met grommende gitaar klinkt het beste als de volumeknop goed open gedraaid wordt. Het ijzersterke refrein en de knappe en  overtuigende wijze waarop Sarah deze song zingt, tilt ‘Spirit/ Matter/ Truth/ Lies’ nog een paar trapjes hoger. In ‘Two Trains’ horen we de stoomfluit via de gitaar en de ritmesectie geeft perfect de groove van twee vertrekkende treinen weer. Rex Granite met vet slide werk en Sarah met snedige gitaar riffs laten hun instrumenten fel in duel gaan en dat geeft het nummer nog meer cachet. Knappe rocker. Het album sluit af met ‘Sail Away Pt2’. Wat de connectie is met ‘Sail Away Pt1’ weet ik niet, want het zijn twee heel verschillende songs. Pt2 is een psychedelische pop song, die steeds maar aanzwelt. Gelukkig kan de diepe zware baslijn van James Carrig mij toch nog een beetje blij maken tijdens dit nummer. ‘Spirit/ Matter/ Truth/ Lies’ is een heel aangename kennismaking met The Rex Granite Band. Het is een band die live nog veel beter tot zijn recht kan komen dan op het album. Bruce Iglauer de grote baas van Alligator Records reageerde lovend over het album en de band. Hij was onder de indruk van de soulvolle zang en het smaakvol slide werk. Knap album. (Walter Vanheuckelom)

 

Cd recensies maart 2018

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *