Dana Fuchs  -Love Live On

 

Website: https://www.danafuchs.com/home
Facebook: https://nl-nl.facebook.com/danafuchsverified/
Label: Get Along Records

Tracklist:

 1. Backstreet baby
 2. Ain’t nobody’s fault but mine
 3. Callin’ angels
 4. Sittin’ on
 5. Love lives on
 6. Sad solution
 7. Faithful sinner
 8. Sedative
 9. Ready to rise
 10. Fight my way
 11. Battle lines
 12. Same sunlight
 13. Ring of fire

Dana Fuchs haar leven gaat in geen geval over rozen, maar elke tegenslag maakt deze uitzonderlijke vrouw nog sterker. Ze werd geboren in Florida als jongste van zes kinderen. Verschillende muziek invloeden kreeg ze met de paplepel ingegeven. Haar oudere broers en zussen speelden in de garage heavy rock, van haar ouders hoorde ze muziek van Ray Charles en Hank Williams en op school regeerde in die jaren de funk. Bovenop deze smeltkroes van invloeden voegde Dana nog gospel muziek toe, toen ze op twaalf jarige leeftijd lid werd van een gospel koor in een kleine zwarte kerkgemeenschap aan de rand van de stad. Net voor haar negentiende verjaardag trok Fuchs naar New York om het te gaan maken in de muziekwereld. Het draaide spijtig genoeg voor haar anders uit. Ze leerde de verkeerde mensen kennen, raakte aan de drank en de drugs en kwam zo in een depressie terecht. Het ging van kwaad naar erger en ze geraakte aan lager wal. Het was Jon Diamond die Dana redde van de drugs en haar terug een normaal leven leerde leven. Jon was ook een tijdje de levenspartner van Dana en is nu nog steeds haar gitarist. Op het moment dat het met Dana iets beter begon te gaan kreeg ze het bericht dat haar zus zelfmoord had gepleegd. Deze gebeurtenis sterkte Dana nog meer om uit het drugsmilieu te blijven en voluit te gaan voor de muziek. Dat laatste doet ze trouwens op een geweldige manier en met veel overtuiging. In 2003 kwam Dana haar eerste album ‘Lonely For A Lifetime’ op de markt. De cd kreeg overal goede recensies en in 2007 verscheen haar live album ‘Live In NYC’. Weer gingen er nieuwe deuren open voor de zangeres. Want hoe goed haar eerste studio album ook was, Dana is een artieste die op haar best is als ze op een podium staat en mensen kan entertainen. Door dat live album werd Fuchs ook opgemerkt door het grote RUF Records die de zangeres een contract aanbood. Er volgden met ‘Love To Beg’ uit 2009 en ‘Bliss Avenue’ uit 2013 twee studio albums en in 2014 verscheen de live cd/dvd ‘Songs From The Road’ op dat platenlabel. Dana bleef nog wel regelmatig optreden en kwam ook nog steeds op tournee in Europa, maar op uitzondering van het akoestische album ‘Broken Down Acoustic Sessions’ dat ze samen met Jon Diamond in 2015 in eigen beheer opnam, was het stil omtrent een nieuw album. Misschien dat het moederschap er ook iets mee te maken had, want Dana werd voor de eerste keer moeder. Verleden jaar tekende Dana een contract bij het platenlabel Get Along Records. Op 18 mei verschijnt op dat label het nieuwe album ‘Love Lives On’, met daarop dertien songs. Elf van de dertien songs werden geschreven door het onafscheidelijke duo Dana Fuchs en Jon Diamond, al kregen ze op een paar nummers hulp van Scott Harrarden David Gelman. Er staan met ‘Ring Of Fire’ en ‘Nobody’s Fault But Mine’ ook twee covers op het album. Dana draagt het nieuwe album op aan haar zoontje Aidan Scott Mackall en aan haar overleden ouders Sandra en Daniel Fuchs.

Door het zware verlies van drie naaste familieleden in een korte tijd en de geboorte van haar zoon werd Dana Fuchs geconfronteerd met de meest emotionele uitersten waarmee een mens in aanraking kan komen. Volgens Dana was de overgang van pijn door het verlies naar de vreugde van de geboorte van haar zoon, de krachtigste emotionele ervaring die ze ooit gehad heeft. Deze emotionele rollercoaster is natuurlijk een uitstekende voedingsbodem voor een blues muzikante om haar gevoelens om te zetten in muziek en tekst. Dat heeft Dana Fuchs ook gedaan en het resultaat is ‘Love Lives On’, een album dat gaat over hoop, liefde en doorzettingsvermogen. Al vanaf de erg knappe opener ‘Backstreet Baby’ valt op dat Dana met de extra blazers een flinke dosis soul aan haar aanstekelijke stem en muziek toevoegt. Het nummer heeft een swingende groove en de prachtige ruige stem van Dana klonk nooit beter. ‘Backstreet Baby’ heeft een knap en catchy refrein en Jon Diamond geeft de song nog een extra touch met een vlijmscherpe gitaar solo. De blazers met Kirk Smothers en Marc Franklin en de mooie stemmen van de backingzangeressen Reba Russell en Susan Marshall maken het nummer helemaal af. De Otis Redding cover ‘Ain’t Nobody’s Fault But Mine’ kennen de Dana Fuchs fans al langer, want dit nummer is de laatste tijd een constante op de setlist van de Amerikaanse. Dana drukt haar stempel op het nummer en geeft deze song een andere dimensie. De soulvolle Stax blues wordt hier gekruid met een flinke dosis funk. Jon Diamond schittert nogmaals met puik snarenwerk en Dana legt heel haar hart en ziel in haar zang in deze energieke funky ‘Ain’t Nobody’s Fault But Mine’. Het aanstekelige en meeslepende ‘Callin’ Angels’, wordt met erg veel gevoel gezongen door Dana en het brengt de Motown sound terug, die vooral in the sixties en the seventies heel populair was. Reverend Charles Hodges speelt zich in de schijnwerpers met een fijne orgel solo. Kirk Smothers en Marc Franklin zijn weer knap en uitdrukkelijk aanwezig en zorgen met hun blaasinstrument voor de instrumentale afwerking.

‘Sittin’ On’ wordt gedragen door de warme orgelklanken van Reverend Charles Hodges en de knappe baslijn van Jack Daley geeft het nummer een funky groove. In dit droevige lied zingt Dana dat je pas iemand echt leert kennen en waarderen wanneer die persoon uit je leven verdwijnt. Jon Diamond zet de kers op de taart met een gevoelvolle solo die perfect in dit nummer past. De prachtige stemmen van de backing zangeressen Reba Russell en Susan Marshall zorgen nogmaals voor een sublieme meerwaarde. Voor het kippenvelmoment zorgt de titeltrack ‘Love Lives On’, een beklijvende ballade, waarin de stem van Dana je vanaf het begin beet pakt en meeneemt in haar pakkende verhaal over liefde en graag zien, zelfs als die persoon er niet meer is. Deze song zal niemand onberoerd laten en zal tijdens haar concerten voor heel wat emotionele momenten zorgen. Daarna gaat het ritme weer omhoog met ‘Sad Solution’, wederom een mix van soul en funk waarin de toetsen en de blazers nadrukkelijk aanwezig zijn. Een ander hoogtepunt op het album ‘Love Lives On’ is de sombere, maar pakkende ballade ‘Faithful Sinner’, die over haar overleden vader gaat. Ze zingt over haar relatie met haar vader, een goede man die spijtig genoeg heel wat verkeerde keuzes gemaakt heeft. Ondanks alle minder goede momenten geeft het nummer ook hoop door de onvoorwaardelijke liefde tussen dochter en vader. De intro van het nummer is beklijvend met alleen het Hammond als begeleiding van Dana’s emotievolle gospel stem. Wie hier niet door geraakt wordt heeft een hart van steen, want dit komt recht uit het hart. ‘Sedative’ is een bluesy nummer en ‘Ready To Rise’ is een prachtige power rockballade. Met de kracht en de overtuiging waarmee Dana ‘Ready To Rise’ zingt geloof ik haar als ze zegt dat ze klaar is om haar leven en haar carrière in goede banen te leiden. De vlijmscherpe gitaar riffs van Jon Diamond zetten deze woorden nog kracht bij.

In het akoestische country folk nummer ‘Fight My Way’ zingt de Amerikaanse over de constante strijd die ze leverde tegen haar demonen om te overleven. Het is geen rijk instrumentaal nummer, maar het puike mandoline spel van Eric Lewis en het prachtige vingerwerk en het werk met de bottleneck van Jon Diamond op de akoestische gitaar zijn meer dan genoeg om de stem
van Dana op een uitstekende wijze te begeleiden. Het radiovriendelijke ‘Battle Lines’ gaat ongetwijfeld over Dana’s eigen leven. Het nummer heeft een aanstekelige melodie en het orgel en de gitaar zijn uitdrukkelijk aanwezig. Jon Diamond zorgt met uitstekend blaas en zuigwerk op de mondharmonica voor de instrumentale afwerking van dit sublieme nummer. De blazers waren al enkele nummers afwezig, maar in het soulvolle en swingende ‘Same Sunlight’ zijn ze weer nadrukkelijk aanwezig. Ook Jon Diamond haalt nogmaals verschroeiend uit op zijn sixstring in dit erg dansbare nummer. Het album wordt afgesloten met de Johnny Cash klassieker ‘Ring Of Fire’. Dana maakt er haar eigen nummer van door het trager en kwetsbaarder te maken dan het origineel. Ze zorgt solo met haar stem en de akoestische gitaar voor de intro. Eric Lewis is een klasse gitarist en hij kleurt de sound van deze klassieker op een weergaloze manier in met zijn subliem spel op de Pedal Steel gitaar. ‘Love Lives On’ van Dana Fuchs is een erg sterk album, dat ongetwijfeld nieuwe deuren voor de zangeres zal openen. Dana Fuchs maakte in het verleden al sterke albums, maar dit is toch het beste album dat ze al gemaakt heeft. Dit album is een aanrader. Ze weet haar nummers altijd met veel emotie en gevoel te brengen met haar rauwe prachtige stem. Fuchs was onlangs nog in Nederland voor een paar concerten, maar wie haar deze zomer nog aan het werk wil zien, kan op 29 juni naar het Hookrock Festival in Diepenbeek.(Walter Vanheuckelom)

 

Cd recensies mei 2018

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *