Seth Rosenbloom – Keep on turning

 

Website: https://www.sethrosenbloom.com/
Facebook: https://www.facebook.com/sethrosenbloommusic/
Label: Eigen beheer
Video: https://www.youtube.com/watch?v=6JYw41o6TJw

Tracklist:

 1. Keep On Turning
 2. Crawling Back
 3. I Can’t Help It
 4. Heartbreaker
 5. Right About Now
 6. Look Over Yonders Wall
 7. Broke And Lonely
 8. Come Back Around
 9. Palace Of The King

  Seth Rosenbloom is een Amerikaans blues gitarist en zanger uit Waltham, MA. Seth werd geboren in een muzikaal gezin en begon al vrij jong klassieke viool te spelen. Aangetrokken door de muziek van Elvis en The Beatles begon Seth op elfjarige leeftijd gitaar te spelen. Op de jonge leeftijd van zestien jaar werd Seth geselecteerd voor een studiebeurs aan het Berklee College of Music. Daar ontwikkelde Seth zijn compositorische en technische vaardigheden in zowel jazz als improvisatiemuziek. Na een paar jaar bezig te zijn geweest als actieve sideman stapte Seth in 2017 in de schijnwerpers met de release van zijn titelloze debuut EP. Daarop is zijn ​​zeer geïnspireerde en expressieve benadering van de bluesmuziek te horen. Zijn duizelingwekkende gitaarlijnen vormen samen met zijn zwoele zang de voornaamste kenmerken van de muziek die Seth Rosenbloom brengt. Op achttien januari verscheen zijn eerste full album, dat als titel ‘Keep On Turning’ meekreeg. Het bevat negen nummers, waarvan er drie covers zijn. Van de zes andere songs schreef Seth er drie helemaal alleen en drie in samenwerking met Sonya Rae Taylor.
  Seth opent zijn debuutalbum ‘Keep On Running’ met de wondermooie soulvolle titeltrack. Deze gevoelvolle ballade, die als eerste single verscheen, schreef Seth samen met Sonya Rae Taylor. Scott Kinsey draagt het nummer met warme keyboard klanken en zijn fijne subtiele riffjes zorgen voor de instrumentale afwerking. De twee gevoelvolle snarensolo’s van Seth zijn om duimen en vingers af te likken. Rosenbloom laat hier meteen horen dat hij een erg sterk gitarist is, die zijn instrument volledig beheerst. Bovendien beschikt hij over een goede warme stem en hij weet zijn verhaal hier heel geloofwaardig en overtuigend te brengen. Na deze uitstekende slowblues wordt het gaspedaal fors ingeduwd voor de bluesrocker ‘Crawling Back’. In dit nummer gaat het over een vrouw die wegging bij hem, maar probeert terug te komen. Seth probeert haar aan het verstand te brengen dat het over is en dat ze niet meer welkom is. Bassist Cravie Carlton en drummer Gary Novak zorgen voor een verschroeiende rock groove en Seth Rosenbloom haalt verscheidene malen uit met vlijmscherpe en zinderende gitaar riffs en zijn splijtende gitaar solo gaat door merg en been. Vocaal krijgt Seth hier steun van de prachtige stem van backing zangeres Raquel Rodriguez. Ook in de erg dansbare blues shuffle ‘I Can’t Help It’ etaleert Seth Rosenbloom gretig en met overgave zijn klasse als gitarist en dat levert uitstekend snarenwerk op. Producer Josh Smith is op deze track te horen als ritme gitarist. De jonge Amerikaan kent natuurlijk ook zijn klassiekers en dat toont hij door een eerbetoon te brengen aan een paar van zijn grote idolen. Tijdens B.B. King zijn ‘Heartbreaker’ zorgt hij voor een bigband gevoel, door inbreng van Jamelle Adisa op trompet en Dan Boissy op saxofoon. Met deze swingende versie blijft Seth redelijk dicht bij de originele versie, toch slaagt hij er in om een paar eigen accenten te leggen. Seth levert weer een erg knappe prestatie op de gitaar, met een geluid dat erg dicht bij dit van B.B. King ligt. Met zijn krachtige en volle stem weet Rosenbloom ook vocaal zijn stempel te drukken op dit bigband nummer. We horen een heel passionele Seth in de heerlijke slowblues ‘Right About Now’. De pijn en het verdriet zijn te horen in Seths stem en in zijn melancholisch jankende gitaar.
  Een pittige toetsenriff van Scott Kinsey en een splijtende gitaar riff van Seth nemen de intro van ‘Look Over Yonders Wall’, een cover van Elmore James voor hun rekening. In deze cover wijkt Seth Rosenbloom veel verder van het origineel af. Hij voegt er een beetje funk aan toe en slaagt er zo in om zijn eigen stempel op het nummer te drukken. Zowel de stem als het gitaarwerk doen aan Matt Schofield denken. Toetsen virtuoos Scott Kinsey schittert met subliem vingerwerk op de zwarte en witte toetsen van zijn keyboard en het verbluffende en imponerende snarenwerk van Seth raakt je tot in de kleinste vezel van je lichaam.  ‘Look Over Yonders Wall’ is een klassieker uit 1945 en is al ontelbare keren gecoverd. Wat mij betreft is de versie van Seth Rosenbloom heel goed geslaagd en krijgt het een plaatsje bij de betere versies van dit nummer. There is no blues as slowblues wordt dikwijls gezegd en dat mag zeker gezegd worden van de prachtige slowblues ‘Broke And Lonely’. Het is bijna zes minuten genieten van de prachtige emotionele stem en het priemend gevoel snarenwerk van Seth Rosenbloom. De ritmesectie met drummer Gary Novak en bassist Travis Carlton verankeren de groove van deze prachtige slowblues en toetsenist Scott Kinsey is weer het gehele nummer uitstekend aanwezig. Net als bij ‘Look Over Yonders Wall’ dwalen ook in deze ‘Broke And Lonely’ mijn gedachten af naar Matt Schofield. Het zelf geschreven ‘Come Back Around’ is een slome blues shuffle, die Seth de nodige tijd en ruimte geeft om zijn talenten als gitarist te demonstreren. De talrijke vlijmscherpe splijtende riffs en de sublieme gitaar solo zijn dan ook weer een lust voor het oor. Afsluiten doet Seth met het door Leon Russell, Don Nix en Duck Dunn geschreven ‘Palace Of The King’, een bluesrock nummer dat door Freddie King onsterfelijk werd gemaakt. Trompettist Jamelle Adisa en saxofonist Dan Boissy mogen voor de tweede keer op het album hun longen leeg blazen en beide heren doen dat met veel power en klasse tijdens deze stomende bluesrocker. De ritmesectie zorgt voor een verschroeiende groove en Seth haalt fenomenaal uit met scheurend en zinderend werk op zijn sixstring. De krachtige stem van Seth geeft nog meer power aan het nummer, zeker wanneer hij nog wat hulp krijgt van de soulvolle powerstem van Vanessa Bryan. Prachtige versie. Het debuutalbum ‘Keep On Turning’ van Seth Rosenbloom is een schitterend album. De man heeft een prachtige stem en hij is een subliem gitarist. Het album kent geen enkel zwak moment en de acht songs op het albums zijn één voor één sterke nummers. (Walter Van Heuckelom)

 

Cd recensies mei 2019

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *